Байдън отбелязва една година от Закона за намаляване на инфлацията

Джули Файн, Bloomberg и Зак Коен, Bloomberg

13:06 | 17 август 2023
Обновен: 15:07 | 18 август 2023
Преводач: Петя Кушева

Много хора питат защо дори го нарекохме Закон за намаляване на инфлацията, ако това е най-голямата инвестиция в климата за едно поколение. Дали всичко тръгна с проблема около наименованието?

Започна и продължи като проблем с наименованието. Много говорим за това и понякога се чувствам като повредена грамофонна плоча, но хората не могат да се вълнуват за нещо, което не виждат. Когато все още не се чувстват осезаеми доказателства за намаляване на инфлацията, няма да се вълнуват от това. Не само са имали проблем с наименованието, а имат проблем с наименованието между членовете на същата партия. Беше трудно за всички да са на едно мнение по въпроса какво означава това.

И от една година сме в този дневен ред. Другото е, че цената е огромен въпросителен знак.

Разбира се, защото хората не я виждат и са загрижени за техните данъци и икономиката. Вижте, току-що говорихте за цифрите. Хората са притеснени как президентът се справя с това. Що се отнася до неговото водещо постижение, те имат проблеми.

Интересно е когато говорите за цената му. Това също е индикация, че може да работи малко по-добре отколкото някои са мислели. Ако се появят всички тези отстъпки, явно ще струва повече.

Няма таван на броя на отстъпките за физически лица или бизнес.

И хората реагират. Просто не гласуват.

Ако се върнем една година назад, Джо Манчин стоеше до Джо Байдън, тържествено подписване. Подаде му писалката първо на него. Той не се появи на церемонията днес. Всъщност пусна изявление, което постави под въпрос изпълнението на този закон от администрацията на Байдън. Той съюзник ли е на Белия дом или не?

Той е някой с политическа цел през 2024г. Все още се опитваме да разберем каква е. Предстои му преизбиране в Западна Вирджиния. Мандатът му изтича след около 1.5 година, въпреки че се заиграва с идеята за независим кандидат за президентството без етикети. Кампания на трета страна. Дали ще кандидатства за преизбиране или за президент, има възможност да се дистанцира от администрацията на Байдън, заради Закона за намаляването на инфлацията, за чието написване той помогна, но има разпоредби, които са по-малко популярни на места като Западна Вирджиния. Има обвинения на републикански нестопански организации към Джо Манчин относно климатичните клаузи в този закон. Така че той се опитва да манипулира. Законът за намаляване на инфлацията беше компромис по онова време между сенатор Чък Шумър, Белият дом и Джо Манчин. Превъртаме лентата до 2024 и политиката става малко трудна.