Накъде може да тръгне Испания след изборите, част 1

Федерико Санти, старши анализатор за Европа, Eurasia Group

16:13 | 22 юли 2023
Преводач: Силвия Грозева

Испанците ще гласуват този уикенд на предсрочни избори, поискани от премиера Педро Санчес преди по-малко от 2 месеца. Той е социалист, който се изправя пред консервативната Народна партия и крайнодясната Vox. Икономиката на Испания расте по-бързо от повечето страни в ЕС и резкият спад на покупателната способност, наред със слабото потребление остават тревожни за избирателите. Ще научим повече от Федерико Санти, старши анализатор за Европа в Eurasia Group. Сондажите изглежда показват някаква победа в дясно. Какво очаквате вие?

Май изборите ще са по-оспорвани, отколкото се очакваше. Нещата не са ясни за всеки. Дясната опозиция, водена от Народната партия бе смятана за явен фаворит. И още е така, макар че днес е ден на размисъл.

Но левицата възстанови някои позиции. Мисля, че има повече от добри шансове да задържи мнозинството в парламента.

Какъв процент очаквате да спечелят различните участници?

Остава около 30% възможност за ляво мнозинство заради успеха на премиера Санчес в успокояване на тревогите, ако мога да кажа така, за победа на десницата. И особено крайнодясната Vox да влезе за пръв път в правителството. Това ще мобилизира левите избиратели.

Съвсем неочаквано през май Санчес предизвика тези избори, точно след голямото поражение за лявата коалиция на власт. Тогава се смяташе за глупаво решение, но май поне отчасти се оправда от възстановяването на подкрепата в ляво. И особено за социалистическата партия в последните месец-два.

Въпреки това тази седмица изглеждаше, че част от подема е намалял. Това стана точно преди деня за размисъл. Затова все още смятам, че е възможно дясно мнозинство. Но изборите ще са по-оспорвани, отколкото се очакваше.