Заплатите в Обединеното кралство растат по-бързо от очакваното

Лизи Бърдън, Bloomberg Лондон

18:04 | 11 юли 2023
Преводач: Силвия Грозева

Обяснете ни данните за британската заетост.

Данните са смесени. Безработицата неочаквано се задържа без промяна, но и ръстът на заплатите също продължи над очакваното.

Пазарите следят паунда, който се търгува за 1,29 долара, което е връх от април 2022г. И все продължава да се държи на това ниво.

Трейдърите оценяват още 150 базисни пункта повишение от BoE до март, с което лихвата ще скочи на 6,5%. Това се отразява на заплатите.

Самият гуверньор на Bank of England каза, че това е ниво, което подкрепя инфлацията.

Дори и да ми кажете, че това е изолиран случай в данните, ще отвърна с анализа на главния ни икономист за Европа Джейми Ръш. Той каза, че трябва да гледаме по-внимателно нивото на безработица и ще видим, че видим, че има хора, които се връщат в работната сила да търсят работа, а не хора, които остават без работа. И че това не показателно за някакво разхлабване на трудовия пазар, което иначе би било облекчение за BoE.

Така че ако говорим за заседанието през август, остава предположението за 50 базисни пункта повишение. Това е спад от последното голямо повишение и в очакване на следващите данни за потребителките цени, които ще потвърдят накъде ще тръгнат.