Петролът се засилва след съкращенията на ОПЕК+

Сю Кийнън, Bloomberg

13:00 | 10 юли 2023
Обновен: 14:28 | 10 юли 2023
Преводач: Силвия Грозева

Стратегическите запаси на петрол паднаха на 40-годишно дъно.

Да, това е последица от много необичайните действия на администрацията на Байдън за изтегляне на 180 млн барела от стратегическия резерв. Никога не сме виждали такова нещо.

Петролът се пази в този резерв като предпазва мярка и при извънредни обстоятелства като война или както стана по-късно през годината с ръста на инфлацията, Конгресът да може да го използва.

Обратната страна е, че сега обемът на този запас е намалял до 40-годишно дъно.

Разбираме, че покупката от 6 млн барела се планира за октомври и за ноември. Администрацията се очаква да купи тази година общо 12 млн барела петрол.

Разбира се, пазарните условия ще го решат. Знаем, че през септември купиха 3 млн барела, когато цената беше малко под 72 долара за барел. Това е под средната цена от 85 долара на миналата година. И сега е възможно отново да купят.

Междувременно определено цената на петрола на WTI се задържа близо до 74 долара и затвори седмицата с повишение за втори пореден път.

Същото стана и със суровия Брент, който също показва известно повишение и затягане на фона на сериозните съкращения на производството на ОПЕК+. Освен това саудитците повишиха цената за много от клиентите си.

Това бе облекчение за трейдърите, които очакват доста спад на цените заради разочароващото възстановяване на Китай.