Льомиер от BNP Paribas: Европа е по-конкурентна след Brexit

Жан Льомиер, председател на BNP Paribas

14:00 | 5 юли 2023
Преводач: Силвия Грозева

Значи се фокусирате върху органичния ръст. Мога ли да ви попитам за Париж като хъб за финансови услуги. Май опитът на континентална Европа да изгради конкуренция на Лондон в Париж успява. Привлича банките. BofA, JPMorgan, Goldman Sachs, Citigroup се разрастват. Това оказва ли някакъв натиск над инфраструктурата? Ще има ли още?

Като цяло континентът се справя добре. Париж, Амстердам, Дъблин, Франкфурт. Всички ние, всички финансови центрове в Европа се справиха добре след Brexit.

По обективни причини: клиентите са на континента. По-лесно е да работят на континента и за нас – да ги обслужваме тук. Затова повечето банки прехвърлиха служители и квалификация на континента.

Париж вероятно води. Това е позитивно според мен. По много причини.

Ще продължи така.

Повдигате много важен въпрос – за качеството на финансовата инфраструктура на континента и в еврозоната. Никога не бива да забравяме, че след като бе взето решението за Brexit, конкурентноспособността на Европа се повиши.

На континента хората работят здраво, за да изградят по-добра, по-силна финансова инфраструктура.

Времето изтича и забелязваме повишена конкуренция. Знам, че това е чувствителен дебат между Обединеното кралство, Ситито и континента. Но хората работят упорито, за да успеят. И го правят.

Виждате резултатите.