Екологични дъски за сърф, част 1

Ромен Пол, собственик на Yuyo

18:30 | 13 юни 2023
Преводач: Петя Кушева

Сърфирането за мен като терапия. Носи много радост и щастие. Когато създавам един от нашите сърфове, произвеждаме собствена маса от събраните пластмасови отпадъци. По този начин можем да направим индустрията устойчива и дълготрайна.

Името ми е Ромен Пол и съм собственик на Yuyo. Произвеждах дъски за сърф от много години, по традиционния начин. Започнахме този бизнес, защото преживяхме това, което наричаме парадокс на сърфистите, който е основно противоречие между природосъобразното мислене на повечето сърфисти и токсичността на оборудването, което използваме.

Обикновените дъски за сърф, материалите, от които са изработени - полистирол, полиуретан и смоли са силно замърсяващи. Не могат да се рециклират. Всички те са силно токсични. Казахме си, че не може така и трябва да се намерят други начини да се прави това.

Създадохме нов процес, който се основава на широкоформатен 3D печат и биокомпозитни материали.

При създаването на една от нашите дъски за сърф, всичко започва с разговор с клиента. Всяка дъска се изработва по поръчка и в зависимост от нуждите на сърфистите.

Първо, събираме пластмасови отпадъци от местни асоциации, с които работим. След това ги смиламе, за да направим 3D нишката, а след това отпечатваме вътрешната структура на дъската с широкоформатен 3D принтер. После я ламинираме с биокомпозитни материали, естествени базелинови влакна в комбинация с биосмола на растителна основа.

Когато ламинирането е готово, правим рисунките, гланцирането и шлифоването. С нашите дъски се сърфира също толкова добре, както и с останалите. Дори малко по-добре, защото вътре има въздух, който действа като плаващ килим и това подобрява преживяването.