Мойниън: Вдигането на капиталовите изисквания ще намали кредитирането

Брайън Мойниън, директор на Bank of America

18:00 | 8 юни 2023
Преводач: Мария Попова

Има доклад, който казва, че ще има увеличение на капиталовите изисквания и това не е изненада. Ако това стане факт, ще се отрази ли на способността ви да отпускате кредити?

Има няколко дискусии, които сякаш се налагат като една. Дискутират се финализирането на Базел, което е широк набор от правила, същевременно се обсъждат стрес тестовете, за които често забравяме, но те продължават.

Имаше и някои изненади за индустрията миналата година, заговори се за капиталовите изисквания, а освен това налице е въпросът за прилагане на стандартите за най-големите банки към една по-широка група, заради мащаба на някои от банките. Всичките тези три неща се преплитат, но в крайна сметка, нещата са пределно ясни.

Ако капиталовото ни съотношение се повиши със 100 базисни пункта, то съвсем  просто казано, ние не можем да отпускаме кредити за 150 милиарда долара. 

Хората си казват, щом имате повече капитал, ще отпускате повече кредити, но ако повишим рисковия капитал, няма да имаме това капиталово съотношение. Рискът срещу капитала, не може рискът да расте.

Единственото, което може да се направи е да купувате държавни облигации, а това не е много продуктивно използване на парите.

Това е проблемът: всеки път, когато се повишат капиталовите изисквания, налице е противовесен процес, който влияе на капиталовите кредити.