Германия близо до сделка за строеж на подводници в Индия

Суди Ранджан Сен, Bloomberg

14:30 | 8 юни 2023
Обновен: 15:19 | 8 юни 2023
Преводач: Петя Кушева

Разкажете ни малко повече за това сътрудничество между тези две страни, защото това е доста необичайно партньорство.

Индия се стреми да произвежда повече отбранителна техника и подводници със сложно и скъпо оборудване. Опитва се да строи подводници сама. Но никога не е строила сама подводници, няма технологията и следователно се стреми да си партнира с други. Важно бе, когато целият този проект беше обявен преди около две години, Германия и TKMS не бяха много склонни, както и другите. Не много хора проявиха интерес към това, въпреки че е много голяма сделка.

Но година след войната на Русия в Украйна, нещата напълно се промениха. Руският финансов министър посети Индия и имаше дискусия за подводниците. Немската компания в сътрудничество с индийската се опитват произвеждат подводници. А сега министърът на отбраната е на посещение в Индия, в Мумбай е и посети корабостроителницата Mazagon.

Съобщиха, че германската TKMS и индийската Mazagon Dock Shipbuilders ще подпишат сделка и съвместно ще наддават за проекта за изграждане на шест подводници в Индия. Това показва промяна, която идва и в Европа. Докато Русия и Китай се обединяват, има голям интерес в Европа, в Съединените щати да подкрепят Индия, да си партнират с Индия. В общи линии това е геополитиката зад сделката. Обратно към вас.

Москва не е достатъчно добра и се ориентират към страна от НАТО, за да правят такова оборудване . Със сигурност това е посланието, което те изпращат. Затова ли е важно?

Това е много важно, не само защото страна от НАТО си партнира с Индия, но немската компания разполага с най-модерната технология, която очевидно Индия търси.

Ако нещата вървят както е планирано или както и двете правителства мислят, че ще стане, тогава ще направят първите шест подводници за индийският флот и после това може да стане сфера, в която, Германия и Индия да си сътрудничат и да се опитват да продават подводници на други държави, страни от НАТО, които се нуждаят от тях.

Тихоокеанските страни стават все по-милитаризирани, виждаме че китайците извършват набези в Индийския океан и следователно има притеснения на европейските страни в НАТО. Така че това може да стане много, много по-голям проект.