Как Украйна ще се справи с разрушената язовирна стена, част 2

Юлия Свереденко, министър на икономиката на Украйна

16:00 | 7 юни 2023
Преводач: Силвия Грозева

Ако е така защо сега?

Мисля, че заради ситуацията в момента. Това е поредната заплаха, която използват. Натиск, който използват и върху международната общност, която подкрепя Украйна.

На въпроса ви защо мислим, че е Русия и как ще го докажем? Бих искала да добавя, че сега този ВЕЦ се намира на временно окупирана територия. Руснаците напълно контролират централата. Мисля, че няма по-добро доказателство от това, че те са я разрушили.

Можете ли да оцените последиците за земеделието и реколтата?

Определено ще се отрази на земеделието, защото ще предизвика проблеми с напояването. Но мисля, че ще сме готови с оценката след няколко дни.

Сега сме насочили всички усилия към мерките на място, както ви казах.

Няма да можем да напояваме около 5000 хектара земеделски площи. 500 хиляди хектара няма да имат достъп до напояване. Затова е толкова важна тази ВЕЦ за земеделието на Украйна.

Какво можете да направите, за да намалите последиците от наводненията или сега всички усилия са насочени към спасителните операции?

Насочени сме към спасителните операции. Ще се обърнем към международната общност и нашите партньори, Съвета за сигурност на ООН.

Отново искам да подчертая, че Русия действа като терористична държава. Знаете, че щетите за нас според доклада на Световната банка са около 400 млрд долара. Сега мисля, че щетите ще са още по-големи.

Затова докато те са на украинска територия, ще имаме още и още щети. Това ще се отрази на икономическата ситуация. Миналата година ако помните изнесохме данни за около 30% от БВП щети.

Очакваме и сме изчислили с партньорите си, че тази година ще тръгнем към ръст. Ще се върнем към ръст. Поне с 1%. Надяваме се да постигнем този ръст. Но разбира се, този терористичен акт носи още щети. Може да ни попречи да се върнем към ръст.

Затова е много важно за украинската икономика да продължава да работи. Както знаете, 50% от разходите ни се покриват от други финансови партньори, а 50% от украинския бизнес.

Затова е толкова важно да имаме работещ бизнес в цяла Украйна.