IAG: Очакванията за четвъртото тримесечие са според прогнозата

Луис Гайего, директор на IAG

18:30 | 6 юни 2023
Преводач: Силвия Грозева

Търсенето е супер силно. Устойчиво супер силно ли е? Ще продължи ли така?

Това е въпросът, който си задаваме всяка сутрин в офиса. Ако говорим за второто и третото тримесечие, търсенето е супер силно. Очакваме много натоварено лято.

Въпросът е към четвъртото тримесечие, но засега резервациите са в духа на очакванията ни от началото на годината и не забелязваме слабости там.

Търсенето е водено от ваканционните пътувания, не от бизнес пътуванията, нали?

Да, пазарът на ваканционни полети е много добре. Много премиум ваканционно търсене, което компенсира липсата на корпоративен трафик. А той изостава.

На около 70% от обема бизнес трафик за 2019г. Приходите са по-високи, на около 80% отпреди пандемията. Но се иска време. Защото на различните пазари и в различните страни е различно.

Например в Испания връщането в офиса е по-бързо, отколкото във Великобритания. Така че ще видим.

Дали бизнесът се въздържа да лети заради скъпите билети? Цените сега са много високи.

Да, но мисля, че според прогнозата това не е основната причина. Хората искат да летят. Забелязваме много силно търсене. Ще отнеме известно време, но ще се възстанови.

Защо са скъпи билетите за самолет?

Ами-и, честно казано, не знам каква е причината.

Дали… Сигурно има много фактори, които играят роля тук. Един от тях е недостигът на самолети. И когато имате самолет, който вероятно върви с двигателите. Колко голям проблем е това сега? Airbus и Boeing определено са ограничени от веригите на доставка. Производителите на двигатели, особено Pratt имат проблеми. Колко важен е този фактор?

Ние имаме същия проблем, както и всички останали. Веригите на доставки. Недостигът на самолети. Закъсненията в доставките на нови самолети от Boeing и Airbus.

За тази година очакваме съвсем нови самолети и ще получим доставката. Затова си мислим за бъдещето и плановете. Дали ще получим самолетите, които ни трябват? Работим с различни производители на части и доставчици на двигатели, за да получим самолетите и двигателите, които ще ни трябват в бъдеще.