Саудитците поемат цялото бреме на съкращенията

Сю Кийнън, Bloomberg Ню Йорк

11:00 | 5 юни 2023
Обновен: 12:59 | 5 юни 2023
Преводач: Силвия Грозева

Много интересно, че Саудитска Арабия отново пое цялото бреме от групата. Останалите не направиха нищо.

Това е изненада. Саудитците ще направят каквото трябва. Това предизвика повишение на петрола в момента. Става дума само за защита цената на петрола.

Заключенията от срещата на ОПЕК през уикенда показват, че Саудитска Арабия продължава след големите съкращения, които изненадаха преди 2 месеца пазара, но не успяха да осигурят устойчиво рали на цената.

Така че Саудитска Арабия намалява производството с още 1 млн барела на ден от юли. Така производството й пада на най-ниското ниво от много години. Саудитците позволиха на двама от най-големите си съюзници да не съкращават: Русия не пое ангажименти да намалява още производството си и ОАЕ си спечели правото да произвежда повече през 2024г.

Групата от 23 страни се събра във Виена в момент, когато цената на петрола наистина бе притисната от много фактори, включително смекчената икономическа прогноза. Особено в Китай.

Когато Саудитска Арабия казва, че ще направи каквото е необходимо, това означава, че поема бремето на тези по-големи съкращения на производството.

Останалата част от картела не предложи никакви допълнителни мерки. Но обеща да запази сегашните съкращения до края на 2024г.

Можем да видим как реагира цената на петрола за година до днес. Почти двуцифрен спад. Имаме голяма промяна спрямо миналата година, когато руската инвазия в Украйна тласна цените доста над 100 долара.

Допълнителните съкращения от следващия месец може да бъдат удължени. Но саудитският министър на енергетиката каза, че ще продължи да държи пазара в неизвестност дали ще стане така.

Един анализатор каза, че цената в краткосрочен план зависи от баланса между търсещата стабилност Саудитска Арабия и мечи настроените трейдъри. Ако си спомняте на 23 май саудитците предупредиха тези спекуланти, че ще ги заболи много, ако скъсят пазара.

Данните за търговията показват, че спекулантите наистина са намалили мечите си залози.