Бивш американски дипломат за отношенията САЩ-Китай, част 2

Робърт Дейли, директор на Wilson Center към Kissinger Institute

19:00 | 30 май 2023
Преводач: Мария Попова

Според Китай Съединените щати са решени да ограничат способността на Китай да расте и да се превърне в глобална сила. Виждаме как думата „разделяне“, която може би е в миналото се превръща в „понижаване на риска“, но дали те не са прави?

Смятам, че донякъде и двете държави имат своите основания. Както казахте, китайското правителство е убедено, че независимо какво говорят Съединените щати, реалната политика спрямо Китай е на ограничаване, смяна на режима и подкрепа за независимостта на Тайван. Нищо от това не е официална политика на Съединените щати, но ако сте в Пекин и вярвате в това, в което и Си Дзинпин вярва ще разберете защо е така.

От другата страна, Съединените щати и не само Съединените щати, а и развитите демокрации, нещо като глобалният Запад гледат на Китай заедно с Русия, с Иран и други държави като на онези, които са решили да създадат един не либерален глобален ред като противопоставяне на съществуващия глобален ред.

Те считат, че Китай се стреми да разпространи вътрешните си политики на управление в международен мащаб и да ги легитимира. Те гледат на китайската търговска политика като насочена към доминация на глобалните пазари, особено в сферата на високите технологии, по начин, който е във вреда на Съединените щати и на други държави.

Така че, и двете страни имат своите основания, а не само Китай. Всички имат своите основания.