Istanbul Portfoy предпочита акциите на ритейл сектора

Туфан Дерниер, генерален директор на Istanbul Portfoy

14:11 | 30 май 2023
Преводач: Мария Попова

Наскоро беше надскочено рекордното дъно за турската лира от 20 за долар, но както посочихте и в предварителния ни разговор, много трудно е да се каже какво ще стане с износа, със снабдителните вериги и всичко зависи от случващото се с турската лира. Каква според вас е справедливата цена на валутата?

Това, което стана е, че заради изборите всички цени на пазара в момента изглеждат объркани. Лихвата в момента е 8,5%, но реално лихвите са на 40%, а като валута ние реално изоставаме. Смятам, че справедливата котировка е 25 – 26 за долар, но да се стигне до нея може да отнеме известно време. Това няма да стане отведнъж, а постепенно. Смятам, че валутата трябва да стигне това ниво, заради износителите, заради много високите заплати и заради всички тези проблеми цената на валутата трябва да бъде около 25 – 26 за долар или нещо такова.

Преди изборите акциите на банките изгубиха една пета от стойността си. Доколко настоящата цена на акциите отчита още пет години на управление на Ердоган и къде са възможностите за чуждестранните инвеститори, които търсят печалба извън големите имена?

През 2020 турската финансова борса беше една от най-добрите в света, възвръщаемостта в турски лири беше над 200% и двойна в долари. Това е отлична възвръщаемост. През последните пет месеца преди изборите, пазарът не се представяше добре – имаше понижения и покачвания, чести колебания, а волатилността беше изключително висока. Сега, макар да смятам, че инфлацията ще продължи, има ограничения за инвестициите в чужда валута и всички тези елементи в крайна сметка ще се отразят и на капиталовите пазари. Очаквам възвръщаемостта в турски лири да е добра на тези пазари, но ще видим каква ще е тя в долари.

В индекси ли инвестирате или по-скоро в конкретни сектори с подбор на акциите?

Смятам, че сега по-голяма тежест ще имат секторите, ще трябва да бъдат подбрани подходящите акции, защото както казахме, политиката може да се промени. Секторът, който ние предпочитаме в момента е търговията на дребно, а най-малко предпочитания са банките. Въпреки че акциите на банките са много евтини, ще трябва да изчакаме и да видим какви ще бъдат новите политики, защото до момента те не бяха от особена полза за банките.