Ердоган обеща нов икономически екип

Онур Ант, Bloomberg Истанбул

13:42 | 29 май 2023
Преводач: Силвия Грозева

Нека се върнем на това, което казахте за борбата с инфлацията. Засега тактиката на Ердоган е да намалява лихвите, за да се пребори с инфлацията. Какво е бъдещето на неконвенционалната монетарна политика в Турция?

Той не каза снощи. В последните дни и седмици се говори само как ще продължи да настоява за по-ниски лихви. Това бе една от причините трейдърите и инвеститорите очакваха още проблеми на турските финансови пазари.

Интересно е, че в речта снощи Ердоган не спомена нищо. Фактът, че каза, че събира финансов екип с международно доверие сякаш бе знак, че той може да мисли за обрат или корекция на необичайната си политика.

Турция наистина намалява лихвите на фона на растящата инфлация, защото самият Ердоган мисли, че по-ниските лихви ще помогнат за по-ниска инфлация в дългосрочен план.

Това е точно обратното на това, което мислят централните банкери по света, когато определят монетарната си политика. Но така смята той и централната банка в Турция следва неговите насоки в последните две години и половина, от 2021г.

Не знаем какво ще стане, но ако снощната реч съдържа някакви сигнали за бъдещето на икономическата политика на Турция, смятаме, че има възможност. Снощната реч оставя възможност Ердоган евентуално да коригира икономическата си политика. И може да избере нов екип икономисти, които да я управляват.