Лео Панета за управлението чрез криза, част 2

Леон Панета, бивш министър на отбраната на САЩ, бивш директор на ЦРУ и бивш началник на канцеларията на Белия дом

19:00 | 25 май 2023
Преводач: Петя Кушева

Е, да поговорим малко повече за оръжията за Украйна. Г-н министър, дойдоха новини от Г-7. Президентът Байдън започва да узрява за идеята да се дадат F-16 на Украйна. Може би не американски F-16, но американско производство. Да се предоставят от нашите европейски партньори. Зелена светлина за обучение на украински пилоти. Те от месеци искат да го направят. Г-н министър, как разбирате този модел? Минахме през танкове Ейбрамс. Минахме през  редица оръжейни системи, включително ракети Пейтриът, където отговорът беше първо не, след това имаше още натиск, докато стане може би и след това евентуално да. Защо просто не дадем сега всичко, което Украйна иска?

Няма спор, че беше тежък процес. Това е сигурно. Но изглежда стигаме до правилното заключение, което в крайна сметка е да се осигурят тези оръжия. Честно казано, трябва да има по-добър процес, като просто да кажем, че ще осигурим на украинците оръжията, от които се нуждаят, за да може да спечелят войната и точка. А след това да се задвижат всички елементи за осигуряването на оръжията.

Радвам се, че президентът стигна до решение да им позволи да получат F-16. Ще мине известно време, преди да ги получат. Сигурен съм, че ще мине известно време преди да получат и някои от другите оръжейни системи. Но е от значение.

Британците предоставиха ракета, наречена „Буреносен облак“. Сто и петдесет мили обхват. Те я използват, за да атакуват руските складове, руски складове за гориво, руски складове за боеприпаси. Атакуват руската логистика. Обхватът на ракетата е сто и петдесет мили. Това е от решаващо значение за способността им да бъдат в състояние да подкопаят логистиката, от която руснаците ще имат нужда.

За да може да се справим с това, което очакваме, съвсем скоро ще има пролетна офанзива от Украйна.