Германия не успя да избегне рецесията

Оливър Крук, Bloomberg

18:20 | 25 май 2023
Преводач: Мария Попова

Това беше икономика, която се надяваше да се измъкне от зимата без рецесия, но днес научихме, че не е така.

Спадът на БВП на тримесечна база е от 0,3% под линията и това е значително понижение. И всичко се дължи на потребителите: потребителите харчат по-малко за стоки, харчат по-малко за храни и напитки, харчат по-малко за мебели, за обувки, за нови коли, за всичко.

И през последното тримесечие наистина се забелязва промяна в нагласите в Германия видно от данните и за последния месец. Тази седмица имаше промяна към понижение в производствената активност, производството се оказа много по-слабо от очакваното и това свиване продължава от юли миналата година.

Наблюдава се огромно разминаване между индустриалния сегмент от икономиката и услугите. Въпросът сега е дали при този БВП потребителят ще започне да се завръща и ще остане сравнително силен. Инфлацията в Германия все още е 7%, а единственото повишение е на PPI и услугите.

За ЕЦБ това е предизвикателство, защото производството се забавя, потребителите харчат по-малко за стоки, но услугите продължават да са силни. С наближаването на зимата трябва да се запитаме дали не сме самонадеяни в оптимизма си след като преживяхме зимата, справяме се в енергетиката, но много от рисковете не са избледнели.

Така че, ако в началото на зимата имаме инфлация, растящи лихви и потребители с по-малко пари, това не рисува благоприятна картина на зимата на 2023.