О'Лиъри: Не бива да вдигаме цените твърде много

Майкъл О’Лиъри, директор на Ryanair

14:00 | 23 май 2023
Преводач: Силвия Грозева

 

Имам един много хубав въпрос. Единственото нещо, което интересува нашата аудитория. Май американските цени на билетите са пълна измама. Хвърлих един поглед на цените. 60-70 долара двупосочен билет с Ryanair и 300 долара за същия полет в Америка. Горе-долу. Гледам и маржините ви. 12 цента на долар спрямо 6-7 цента при United. Защо Америка не може да го разбере? Защо вие не сте в Америка?

Първо, защото в Европа има толкова много ръст за нас.

Защо не идваме в Америка? Ами.. когато имаме целия този ръст в Европа. Европа все още практически е неразработена. Европа се насочва към консолидация.

Американските авиокомпании са малко надценени.

Гледаме Southwest – те бяха героите, на които подражавахме преди години, когато стартирахме. Но те вече практически не са лоукост. Средната им цена е 110-120 долара на седалка. Средната ми цена миналата година беше 40 евро на седалка.

Така че трябва да се направи повече.

Трябва да се намери повече капацитет в американската индустрия. Но предизвикателството ще бъде за всички нас. Защото Boeing и Airbus не са в състояние да повишат нивата си на производство.

Това ще бъде предизвикателство за следващите 4-5г.

И трябва да внимаваме да не повторим това, което стана в Щатите. Не бива да вдигаме цените твърде много. И затова нашите 300 самолета, поръчани на Boeing са толкова важни за поддържането на цените ниски и за да могат хората да летят в Европа в следващото десетилетие.

Можете да си купите капацитет. Споменахте консолидацията. Интересувате ли се?

Не. Защо да купувам чужди проблеми?

Но съм много щастлив да видя в Европа как Lufthansa купува Alitalia или пък IAG купува TAP. Да се консолидират. Трябва да се консолидирате, защото никой от вас няма да може да се конкурира с Ryanair, защото ние имаме много по-ниски разходи и по-ниски цени от вас. Така че се обединявайте.

Значи не искате да опитвате консолидация. Имате чудесен баланс. Нямате дълг засега. Нали?

Не. Плащаме си дълга. Нямаме нетен дълг.

Фантастично. Капиталова възвръщаемост?

Мисля, че се задава, но още няма. Сега изплащаме дълг. Тази година платих две емисии, 1,5 млрд. Останаха около 2 млрд до 2025г и 2026. Харча по 2-2,5 млрд годишно за капиталови разходи, които финансирам от вътрешно генерирани парични потоци.

След като мине това, може би догодина, ако годината се случи пак силна, ще имаме значителен нетен паричен баланс и тогава ще върнем пари на акционерите.

Ryanair с 25% дълг, United Airlines 70% дълг. Голяма разлика. Интересно е, Майкъл. Идвайте по-често.

Идвам, трябва да идвам по-често в Щатите.

Можете ли да си докарате авиокомпанията в Щатите най-после? Двамата с Лиса сме просто влюбени в цените ви. Как така някои хора могат да предложат 40 долара за самолетен билет? Удвоете. Нека са 80. 90. Удвоете. Защото другите са по 300. Това е направо смешно.

Вижте историята. Ирландците винаги са били пионери в транспорта. Ние строим пътищата, строим железниците и сега строим във въздуха. Ще доминираме небето на Европа.

Елате в Европа за малко пари. Не ви трябва ваканция в Щатите.

Когато се върнете, ще трябва да говорим за бизнес пътуванията. Чудя се какво ще стане с тях. Помня, че easyJet направиха голям преход преди години, за да привлекат бизнес пътниците. Интересно дали ще промените кабината в бъдеще?

В никакъв случай.

Същата ли остава? Не искате да променяте нищо?

Различното при бизнес пътуванията е.. Хората продължават да объркват късите и дългите полети. При късите полети никой няма да купи скъп билет за пътуване по работа. Бизнесът иска да стигне навреме, да лети на достъпна цена с безопасен транспорт. Искат просто да стигнат някъде.

Дългите полети – 20% от пазара все още плаща луди пари, поради което икономиката на дългите полети е различна от късите. Ние смятаме да продължаваме да растем много силно в Европа с огромния ръст, който се очаква в бизнес пътуванията и пътуванията за развлечение в следващото десетилетие. Мога да го постигна само с моите любими партньори от