Продуктивни преговори за тавана на дълга в САЩ

Ейдриан Уонг, Bloomberg

08:00 | 23 май 2023
Обновен: 11:48 | 23 май 2023
Преводач: Мария Попова

Президентът Байдън заяви, че заедно с председателя на Конгреса са провели продуктивни разговори и са се съгласили, че не може да се говори за дефолт на САЩ. Двамата разговаряха повече от час в Белия дом, но все още не са постигнали споразумение. Министърът на финансите Джанет Йелън предупреди, че има голяма вероятност министерствата да останат без достатъчно пари в началото на юни.

"Считам, че проведохме продуктивна дискусия. Все още нямаме споразумение, но наистина смятам, че дискусията беше продуктивна по отношение на въпроси, по които имаме различия в мненията. Нашите екипи ще продължат обсъжданията и ще работят по въпросите, които обсъдихме", каза Маккарти.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган спечели подкрепата на своя съперник-националист, което увеличава шансовете му да продължи да управлява. Третият в първия тур Синан Оган поиска от привържениците да подкрепят Ердоган на втория тур. Оган отпадна на първия тур след като едва 5% от гласоподавателите подкрепиха кандидатурата му. Ердоган поведе в началото на изборния ден, но не постигна нужните 50% от гласовете, за да спечели.

Пристанищното поделение на Adani Group стана първото от десетте компании, което изтри всички загуби предизвикани от унищожителния доклад на Hindenburg в края на януари. Акциите на Adani Group поскъпват след като доклад на индийска комисия посочи, че няма категорични доказателства за манипулации на цените на акциите, каквито Hindenburg твърдяха, че има. Регулаторът има срок до 14 август, за да завърши своето разследване.