Байдън за тавана на дълга и отношенията с Китай

Джо Байдън, президент на САЩ

11:00 | 23 май 2023
Преводач: Петя Кушева

Благодаря Ви, г-н президент. Току-що казахте, „Готов съм да отрежа разходи.“ Говорителят Маккарти казва, че американското правителство трябва да харчи по-малко през следващата година, отколкото тази. Ще се съгласите ли с това? А относно Китай, екипът Ви се опитва да организира срещи с китайския Ви колега. Бихте ли помислили за облекчаване на някои санкции за подобряване на отношенията като вдигане на санкциите, които в момента са наложени на министъра на отбраната на Китай? Благодаря Ви!

Да и не. Не, няма да вдигна санкциите и да, по първата част на въпроса Ви, има много неща, които се случват относно разходите. Споразумяхме се да намалим разходите. Намалихме разходите и ще продължаваме да ги намаляваме. Но въпросът е на каква база да се започне първоначално.

Ако си спомняте когато републиканците представиха своите... Когато председателят с предполагам четири или пет гласа мнозинството успя да прокара това, което той нарече „удължаване на дълга с ограничение“, за онова, което трябва да се направи при удължаване по отношение на бюджета. Казах, че няма да преговарям за удължаване на дълга. Ще преговарям по бюджетната страна на уравнението. А относно нея той първоначално каза, честно казано, че е трудно да се определи къде са. И знам, че всички вие може да знаете повече по въпроса от мен, но те дойдоха и казаха, „ще се оттеглим от бюджета за 2023г.“  А това е базовата линия, която трябва да използваме през следващите две години, този бюджет.

Казах, добре, а какво ще кажете за това, за което всички току-що гласувахте след бюджета, което беше добавката към парите, с която всички се съгласихте и Камарата и Сенатът гласуваха за нея? А те казаха: „То включва и това.“ Казах, добре, тогава може би ще успеем да измислим нещо.

Започнахме да изчисляваме какво би означавало по отношение на това, което стигна до 22 процента намаление за всичко в бюджета, но нещата, които вече са били приети, петте големи инициативи, които имах - инфраструктурата, Законът за достъпните грижи и т.н.

Междувременно, стана така че това изглежда се променя. Те казаха, добре, ще съкратим ветераните, защото всичко е по преценка. След това казаха, „не, няма да съкращаваме ветераните.“ ОК, това е добре. И първоначално започнаха да съкращават Medicare, MedicAid. Уау, уау. Не, искам да кажа, не Medicaid, социалните осигуровки и Medicare.

Те казаха не, не, не. За първи път имах преговори за речта за Състоянието на Съюза. Но те казаха, „не, няма да отрежете това“. Казах, добре, това е извън радара. Какво друго е извън радара? И те назоваха някои други неща и казах, че това означава, че ако искате да получите желаната цифра от замразяването на бюджета за 2023 г., плюс добавките ви, тогава това означава, че ще отидете от 22 процента, до отрязване на 30 процента или 35 процента дискреционен бюджет. Например, ако изчислите какво казвате, ще загубите 100 000 учители и асистенти. Ще загубите хиляди полицаи.

Само изчислете какво означава това, ако вземете всички дискреционни разходи и не правите други разлики освен колко процента е намалението. Някои от тях нямат абсолютно никакъв смисъл. И така, това, което направихме е, че ще трябва да преговаряме.

Надявам се председателят Маккарти да ме чака да преговаря с мен, когато се прибера. Не знам дали това е вярно или не. Ще разберем. Но в началото не постигахме напредък. После напреднахме много. И след това изведнъж се върнаха на предложение, което беше много съкратено, от това за което се споразумяхме. И сега не знам къде сме.

Дадохме контра-предложение на тяхното контра-предложение. Знам, че звучи смешно, но това направихме. Чакам да чуя отговора на това, което сме предложили. Готови сме да намалим и разходите, както и да увеличим приходите, така че хората да започнат да плащат своя справедлив дял. Вдигнете ръката си, ако мислите, че данъчната структурата е справедлива. Близко до справедлива. Какво мислите? Както и да е, това е контекстът.