Майк Пайл за преговорите за дълга, Китай, част 1

Майк Пайл, зам. национален съветник по сигурността по международна икономика

17:14 | 22 май 2023
Преводач: Мария Попова

Майк Пайл, заместник национален съветник по сигурността по международна икономика към Белия дом. Вие сте и важна фигура на тази среща на Г-7 и водите интензивни разговори по комюникето и начинът, по който тези държави ще се координират. Но искам да започнем с въпроса за сянката, която тегне над президента през това пътуване и тавана на дълга. Председателят Маккарти заяви, че не вижда сключване на споразумение преди президентът да се върне в Белия дом. Доколко това определя разговорите, които президентът проведе с другите лидери и опасенията им относно рисковете, които това би донесло за  глобалната икономика?

Това определено беше една от темите на дискусиите между лидерите. От седмици насам президентът ясно дава да се разбере, че Конгреса има време и трябва да действа, за да вдигне тавана на дълга.

Аз бих казал, че през последните няколко дни, това, което наистина се видя отчетливо е американското лидерство независимо дали става дума за изготвяне на строги нови санкции срещу Русия, или обединяване около осигуряването на общ подход спрямо Китай, или преходът към чиста енергия, подходът към глобалния юг и развитието.

Всичко това демонстрира американското лидерство. А републиканците ще изложат това на риск с политиканстването около тавана на дълга,  ще ни изложат на риск да изгубим доверието в нас на глобалната сцена, ще изложат на риск способността ни да нанесем удар чрез програмите ни за санкции. Ето това излагат републиканците на риск докато играят тези игри около тавана на дълга.

Смятате ли, че те подкопават това, което се опитвате да постигнете тук след като стана факт, че президентът трябваше да отмени две свои визити – в Папуа Нова Гвинея и в Австралия?

Вижте, мисля че ние постигнахме много на срещата на Г-7 заедно с ключовите ни съюзници и партньори. Ще повторя, че дали става дума за Русия, Украйна, дали говорим за единна позиция за Китай, или синхронизиране на подхода към глобалния юг или прехода към чиста енергия, това лидерство, тази способност да се върви напред като доверен партньор на глобалната сцена, точно тя е изложена на риск в бъдеще, ако републиканците не действат.