Мицотакис спечели с повече от очакваното

Пол Тъгуел, Bloomberg Атина

13:30 | 22 май 2023
Обновен: 13:58 | 22 май 2023
Преводач: Силвия Грозева

Каква част от резултата от изборите в Гърция бе изненада? Той не спечели достатъчно гласове за пълна победа, но се представи над очакванията.

Наистина очаквахме Мицотакис и неговата дясноцентристка партия Нова Демокрация да спечели, както и стана. Очаквахме и да не успее да вземе мнозинство, както и стана. Но не очаквахме да спечели с толкова голяма преднина. Това е най-голямата преднина от 1974г.

Мицотакис спечели във всички без 1 изборни райони в Гърция.

Какво означава това?

Мандат получи мандат от президента, за да формира правителство. Ако не успее да го направи, мандатът отива при бившия премиер Аликсис Ципрас, лидер на Сириза. Ако и той не успее, отива при партията с третия най-голям резултат, ПАСОК.

Вчера обаче Мицотакис каза, че резултатът е толкова добър за него, че му дава мандат да управлява сам. И иска целият процес с проучвателните мандати да мине колкото се може по-бързо. Той показа, че би желал повторни избори.

Вторият вот ще се проведе по различна система, която дава на първата партия бонус от 50 места и за нея става много по-лесно да си осигури мнозинство.

Вчера Ципрас след като излязоха резултатите също каза, че изборният цикъл не е приключил. И даде знак, че иска да състави коалиция и че знае, че ще има повторни избори.

Кога ще разберем следващата стъпка на премиера?

След като се види с президента. Явно процесът с мандатите ще се развие много по-бързо от обикновено. По принцип е 9 дни. Може още тази седмица да имаме дата на новите избори.

Очаква се това да е 25 юни.

Как реагираха пазарите? Позитивно ли?

Да, както бихте очаквали, пазарът се повиши и доходността по 10-годишните гръцки облигации пада. Гръцките акции поскъпват, скочиха цели 6,7% в ранната търговия. Освен това днес Moddy’s съобщи, че резултатът от изборите вчера в Гърция е позитивен за кредитния рейтинг на страната.

Защо? Защото явно оптимизмът на Мицотакис да сформира правителство на мнозинството след вторите избори означава, че  можем да очакваме продължаване на фискалната и икономическа политика, която водеше. Това ще помогне на Гърция да спечели отново инвестиционен рейтинг в края на годината. Това е важно, за да може страната да продължи с икономическото възстановяване. И че ще продължи да плаща по дълга си, който е в огромно съотношение спрямо БВП.