С какво е известен Хокайдо, част 3

Куруми Мори, Bloomberg

15:00 | 11 май 2023
Преводач: Мария Попова

 

Ще вкусим най-доброто от един район, в който богатата морска екосистема позволява създаването на едно от най-желаните суши в Япония. За целта ще се разходим по улиците на Сапоро – столицата на Хокайдо.

Оживлението на рибните пазари започва още в първите часове на утрото. Сапоро е столицата на морската храна и тук можете да намерите най-свежия улов от целия остров. Тук е известният пазар Ниджо Ичиба, който съществува от над 100 години. Ако сте турист, вероятно ще дойдете тук. Но професионалистите, суши готвачите посещават рибния пазар Сусукино. Придружавам шеф Масаки докато пазарува. Той приготвя суши вече 35 години.

О, Боже! Толкова много риба!

Това е осуке, в Хокайдо я наричат осуке, но иначе е царска сьомга.

Царска сьомга. Това е глава на октопод.

Много е голяма!

Това е космат рак.

Това е рак охоцку.

А, колко е мек!

Аз обичам калмарите.

Когато купувате риба е важно първо да проверите дали очите са бистри.

Освен това, трябва да я вземете в ръка. Ако е от вчера, тя ще остане напълно права дори и да се опитате да я разтърсите.

Ето как да разберете дали рибата е прясна.

Разтърсете я, за да разберете дали е прясна. Щом е прясна трябва да изглежда така.

Отлична риба. Виждате ли тук, тази част е най-мазната „оторо“, а това е средно мазната част „чуторо“. Тук отгоре е най-постната част „аками“.

Температурите на морската вода край Хокайдо винаги са били по-ниски през цялата година. Дори и през лятото, ако ги сравняваме с Токио или Осака. Водата е изключително студена и затова рибата е толкова вкусна. Рибите са мазни, а месото им е твърдо.

Хокайдо, който аз видях беше остров на природата, на хармонията и невероятната енергия. И точно с това е известен Хокайдо.