Хайнс от Anz следи търсенето на пътувания в Китай

Даниел Хайнс, старши стратег Суровини, Anz

12:19 | 9 май 2023
Преводач: Силвия Грозева

Ще има ли подобрение през второто полугодие?

Така мисля. Има всички признаци, дори още първото тримесечие не беше толкова зле. Ясно е, че пазарът гледа песимистично на нещата след като прогнозата за монетарната политика за овладяване на инфлацията наистина се отрази на настроението.

Но Китай винаги - и определено през 2023г. – е бил двигателя на растежа.

Засега забелязваме много хубави признаци. Вътрешното пътуване бе доста силно през първото тримесечие и смятаме, че това ще продължи и през второто. Това ще се случи едновременно прилагането на ограниченията в производството на ОПЕК. Както и други неща, които би трябвало доста значително да свият пазара.

Значи за суровините следите потребителските услуги в Китай, пътуванията, вместо някакви индустриални активности?

Да, така е. Определено търсенето на дизел и продажбите остават сравнително слаби в Китай, заради слабостта на рестартирането на индустриалната активност. Затова сме малко по-предпазливи за индустриалните компании, особено за средноголемите.

Определено за енергетиката предстои доста ускоряване, особено в следващите няколко тримесечия. Защото имаше препятствия, например за международните пътувания за туристите от Китай. Не става дума толкова за търсенето в Китай, колкото за азиатските пазари, които наистина са водени от Китай.

Облекчаването на ограниченията, повечето визи, които пътуващите по работа могат да получат определено ще подкрепят това търсене в следващите няколко месеца.

Колко риск от повишение има за активите-убежища като златото?

Определено това стана досега. Очаквам златото да стигне рекордно високи нива не след много дълго време, след като тези проблеми се задържат.

Ще бъде интересно да видим как ще се развие динамиката между другите рискови активи и пазари, особено суровините. Защото явно ще има момент, когато търсенето на злато ще започне да намалява, ако забележим подобрение в макро средата. Но дотогава смятаме, че златото ще бъде подкрепено доста силно от страна на инвеститорите.