Защо Bosch купува TSI Semi, част 2

Щефан Хартунг, председател на борда на Robert Bosch GMBH

20:07 | 27 април 2023
Преводач: Силвия Грозева

Поздравления за придобивката, но доколко американският Закон за чиповете е свързан с решението ви да купите точно тази компания? Доколко бяхте повлияни от правителството в решението си къде искате да направите покупката? Защото си имате заводи в Европа. Колко силно повлия Законът за чиповете на решението ви?

Най-важният фактор за покупката на завода и хората в него е, че е с площ от 10 хиляди кв фута, в готовност да бъде модернизиран.

Това ни дава бързина. Тук играта е с времето. Това е основната причина.

Но определено има добра подкрепа от Закона за чиповете и административната рамка в САЩ. Това също помага и е чудесно. Но най-важна е бързината, защото трябва да си бърз. Трябва да направим и доставим първите чипове през 2026г. Това е състезание.

Май имате благословията на администрацията на Байдън, защото вицепрезидентът Камала Харис направи изявление в подкрепа на сделката. Това означава ли, че е приключила? Уверен ли сте, че ще получи регулаторно одобрение?

О, надяваме се. Защото около нея има известен риск. Излизаме на пазар, който много бързо се развива. 30% ръст се очаква в следващите години.

Това означава, че трябва да свършим много работа и, разбира се, помощта на администрацията е добре дошла.

А говорихте ли с Intel за амбициите им за леярна и евентуално да работите с тях, за да си осигурите доставки в бъдеще?

Работа много с Intel, защото те правят напълно различни полупроводници, които също са много необходими в индустрията. Ние също ще имаме нужда от тези чипове, които Intel прави и проектира. Така че това е чудесно допълнение към стратегията ни, защото изцяло я допълва.

Тези чипове и технологии, които Intel притежава, ние не разработваме и не произвеждаме.

Споменахте Intel, но и нуждата от бързина. Кажете ми колко далеч ще ви отведе това? Ще ви стигне ли този завод? Колко бързо можете да го пуснете? Ще ви трябва ли още нещо към него? Ще имате ли нужда от допълнителен ресурс, за да отговорите на търсенето, което смятате, че ще покриете?

Това е началото. Първо трябва да оправим сградата и после да я напълним с оборудване. Оборудването, което се използва за производство на 200-милиметрови чипове от силициев карбид е нова технология, която трябва да бъде внедрена.

Със сигурност е много работа.

Искаме през 2026г. да доставим първите чипове. Така че надпреварата е с времето. 3г за пускане на чип е доста малко време.

От друга страна сме уверени, защото в завода имаме 250 добре подготвени специалисти в областта на полупроводниковата технология. И разбира се, ще доведем още от глобалната си мрежа специалисти. Защото работата включва още клиенти и доставчици.

Така че ще имаме много работа.