Гордън смята, че доларът ще се повиши в следващите седмици

Уейн Гордън, управляващ директор Суровини и валути, UBS Global Wealth Mgmt

14:30 | 17 април 2023
Преводач: Силвия Грозева

 

Да говорим за долара. След като постигнахме някакви нива спрямо еврото, където мина 1,10, спрямо паунда, където смятаме, че може да мине 1,24, има ли още развитие при тенденцията за спад на долара?

Поне в краткосрочен план и следващите няколко седмици има различна на тенденция спрямо второто полугодие.

В следващите няколко седмици очакваме доларът леко да се възстанови. Причината са неща като отчетите, които стартират през следващите няколко седмици. Изглежда, че американските компании са успели да потопят пазара в песимизъм. А досега при отчетите забелязваме как нещата са започнали да изглеждат по-добре, отколкото очакват някои анализатори.

Второ, поне от гледна точна на ръста, докато индикаторите в САЩ продължават да се влошават, от дъното се отблъсква според нас устойчивостта, особено на трудовия пазар за следващия месец и нещо.

Но с навлизане във второто полугодие за нас е ясно, че ситуацията с американския ръст ще изглежда сравнително по-зле от Европа например. И потенциално Великобритания и други страни като Австралия. Също и по отношение на Китай.

Така че смятаме, че доларът ще се влоши през второто полугодие и тези валути, особено някои от изоставащите като австралийския долар ще започнат да се повишават през следващите 3 до 6 месеца.