Как провалът на споразумението петрол срещу сигурност носи точка за Путин

Зиад Дауд, Bloomberg

17:43 | 13 април 2023
Преводач: Мария Попова

Повечето анализатори очакват цената на петрола да се задържи над 80 долара за барел – в момента сорта Брент е 87 долара. Ще се задържат ли тези цени? Какво да очакваме от следващите решения на ОПЕК+?

Анализаторите очакват цени над 80 долара за барел през следващите няколко години. Три фактора са в основата на тази прогноза. Първият е икономиката. Ако разгледаме финансовите нужди на страните от ОПЕК+, то те имат нужда от по-високи цени – над 80 долара за барел. Това е единият фактор.

Вторият е геополитиката. Споразумението „петрол срещу сигурност“ между Саудитска Арабия и САЩ, което беше в основата на пазара през последните няколко десетилетия вече се разпада. Това би могло да доведе до по-високи цени на петрола.

Третият фактор е конкуренцията на ОПЕК+. Преди няколко години Shell беше силен конкурент на ОПЕК+, което ограничаваше възможностите за ръст на цените. Тази заплаха отслабва и  Shell вече не е такава заплаха за ОПЕК каквато беше.

Сборът от всички тези фактори кара анализаторите да очакват петролът да надхвърли 80 долара през следващите години.

Относно геополитиката, какво се случи с връзката между Рияд и Вашингтон? Дали това е дребен гаф или е фундаментална, структурна промяна на отношенията?

Геополитическите съюзи се развиват бавно. Съюзът между Саудитска арабия и САЩ беше важен. В него саудитците осигуряваха енергийна сигурност на САЩ и на глобалната икономика, а Съединените щати даваха сигурност на кралството. През последните няколко години наблюдаваме признаци на разпадане на тези отношения.

Само един пример – след посещението на президента Байдън миналия юли, ОПЕК+ предприеха две свивания на производството, въпреки искането на Байдън за повишаване на предлагането.

А когато Саудитска арабия искаше да намали напрежението с Иран, Китай, а не САЩ бяха посредници в преговорите и договорът се подписа в Пекин. Наскоро Саудитска Арабия се присъедини към Шанхайската организация за сътрудничество, която се ръководи от Китай, а нейни членове са Иран и Русия.

Всички тези случаи подсказват, че отношенията между САЩ и Саудитска арабия, които диктуваха пазара на петрол през последните десетилетия вече се разпадат, отслабват и това  ще повлияе на цените на петрола.