Корейската централна банка за втори път оставя лихвите без промяна

Марк Кранфийлд, Bloomberg

10:00 | 11 април 2023
Обновен: 11:06 | 11 април 2023
Преводач: Мария Попова

Преди малко научихме, че Корейската централна банка за втори път оставя лихвите без промяна. Смятате ли, че те са приключили със затягането през този цикъл или си оставят възможност за евентуално повишение в близко бъдеще?

Смятам, че всички си оставят такава възможност в случай, че Федералният резерв предприемат по-драстични стъпки. Разбира се, това прави следващото решение на Фед важно за всички, а не само за американските пазари.

Видяхме, че през януари Азия реагира бързо – Корея, Индонезия, Сингапур – всички те започнаха сравнително бързо да затягат политиката си и затова са много по-близо до края на цикъла отколкото други страни по света. Определено, те са в много добра позиция, за да удължат това прекъсване, ако искат. Ако Фед не стане по-агресивен, това дава на Bank of Korea добро основание за пауза. Валутата е  съвсем стабилна, икономиката започва да се ускорява и това вероятно им позволява да  смятат, че могат да оставят лихвите на пауза.

Но те много внимателно ще следят какво прави Фед, а така ще постъпят и всички централни банки, защото именно агресивното затягане на Фед накара другите централни банки да поемат по същия път.

Така че данните за потребителската инфлация очаквани тази седмица не са важни само за Джеръм Пауъл и Фед, а имат значение за целия свят, за всички централни банки.