Последните дни на Credit Suisse: Надпреварата за предотвратяване на нова банкова криза, част 1

Алекс Уеб, Bloomberg

18:00 | 5 април 2023
Преводач: Петя Кушева

Не скандалът за корпоративния шпионаж, предполагаемото пране на пари от наркотици или частните банкови измами бяха причината да се срине Credit Suisse. В крайна сметка това бяха пет думи от нейния най-голям инвеститор, казани в едно интервю.

С други думи, ако Credit Suisse има нужда от финансова подкрепа, тя не би могла да разчита на саудитците. Инвеститорите изпаднаха в паника, че банката ще се срине и това предизвика нова глобална криза. Настъпи кулминацията на години на грешни стъпки и неправилно поведение, които показаха какво не успяхме да научим от последната финансовата криза. А именно: не поемайте ненужни рискове с парите на клиентите си.

Докато брокерите на властта, политици и ръководители се бореха да предотвратят катастрофата, сто шестдесет и шест годишният стълб на швейцарските финанси щеше да бъде въвлечен в сделка, в която почти никой не би участвал.

От скандал до недоверие: Колапсът на Credit Suisse

Горчиво хапче за преглъщане от Credit Suisse и инвеститорите й, защото през по-голямата част от историята си е била по-голяма и по-успешна от UBS. Стълб на швейцарския успех.  Болезнената и много публична загуба на банката е удар по репутацията на алпийската страна, по стабилността, дискретността и надеждността.

Тя преминава през световната финансова криза без държавна помощ, за разлика от UBS. Към 2015 г. обаче се появяват признаци, че има нездравословен апетит за това, което финансовата криза трябваше да намали – риска.

Придобиването на First Boston през 80-те години на миналия век й даде значителен дял в инвестиционното банкиране на САЩ, но нейното частното банкиране беше първоначалният източник на нейните проблеми. Служителят от Женева, който посегна на парите на свръхбогати клиенти, за да покрие примерно загубите по други сметки. И присъдата от 2022 г. която Credit Suisse обжалва за това, че не е успяла да предотврати изпиране на пари от наркогрупа.

Докато тези дела накърниха репутацията на банката, изпълнителният директор се забърка в корпоративен шпионски скандал, който в крайна сметка доведе до неговото напускане.

Един сътрудник на главния изпълнителен директор на Тиджан Тиам наел екип за наблюдение, който да наблюдава бивш изпълнителен директор, напуснал, за да отиде при конкуренцията от UBS. Въпреки че няма индикации, че Тиам е знаел за някакво нарушение, това се превърна в новина за таблоидите.