Самърс за използването на замразените руски активи за възстановяване на Украйна

Лари Самърс, бивш финансов министър на САЩ

20:30 | 28 март 2023
Преводач: Петя Кушева

Лари, ние, разбираемо, сме фокусирани върху банковата ситуация в Съединените щати или в Европа. В същото време войната в Украйна продължава. Написахте статия в The Washington Post специално за руските активи. Разкажете ни за това, което смятате, че ще бъде добра стъпка напред по отношение на икономическия фронт, за разлика от военния фронт в Украйна?

Работя с бившия президент на Световна банка Робърт Зелик по този въпрос и с известния академик Филип Зеликов, който е истински правен експерт.

Ще се наложи да вложим милиарди долари, вероятно в крайна сметка над 100 милиарда долара в Украйна, за да спечелим войната, а след това и за постигане на мира.

И въпросът е как ще бъде финансирано всичко това.

Вярваме, че има и прецедент, морално право и целесъобразност на финансиране от руските резервни активи, които сме замразили. Точно сега тези активи са замразени, но все още няма готовност да се използват за финансиране на текущата подкрепа за икономиката и текущото компенсиране на щетите, които Русия причини на украинската икономика.

Смятаме, че е необходимо да има подходяща и креативна адвокатска помощ, заедно със силно политическо ръководство, за да се преодолее това и да може да се включат руските резерви за тази цел. В момент, когато обявяваме президента Путин за военнопрестъпник, струва ми се почти немислимо да се въздържаме да използваме обездвижените засега активи на неговата държава, за да се справим с щетите, които той и руснаците причиняват.