First Citizens купи SVB

Ръсел Уорд, Bloomberg

15:00 | 27 март 2023
Обновен: 17:30 | 27 март 2023
Преводач: Мария Попова

Silicon Valley Bank най-после беше продадена на First Citizens – банката от Северна Каролина съобщи за сделката преди малко като придобива всички заеми и депозити. Цифрите, които научаваме са 119 милиарда долара в депозити към 10 март и 167 милиарда долара активи. First Citizens поема всичко това. Знаем, че през почивните дни FDIC водеха преговори с потенциални купувачи. Те се опитваха да решат проблема през последните две седмици и накрая са приели едно от предложенията. Разговаряме  с Ръсел Уорд от Bloomberg  относно новината. Съобщава се за всички заеми, за всички депозити, но как тълкувате тази продажба?

Това е забележителен момент в банковата криза в САЩ. Минаха само 2 седмици откакто FDIC поеха банката и вече я връщат в частния сектор. Това би трябвало да е позитивно събитие, но смятам, че сътресенията далеч не са приключили. Сега регулаторите се съсредоточават над други банки като First Republic.

Знаете, че те обявиха, че евентуално ще предприемат стъпки, за да подкрепят банки като First Republic като разширят новия механизъм за заеми. Така че, наистина важен момент, но това в никакъв случай не е край на кризата.