Фед следи дали има затягане на кредитирането

Джером Пауъл, председател на Фед

11:59 | 23 март 2023
Преводач: Силвия Грозева

Публикувахме документ, който показва, че членовете очакват сравнително бавен ръст, плавно балансиране на предлагането и търсенето на трудовия пазар и постепенно намаляване на инфлацията.

В този най-вероятен сценарий, ако стане, членовете не очакват намаление на лихвите тази година. Не очакват.

Както винаги съм казвал пътят на икономиката е несигурен и политиката ни ще го отразява, но това не са основните ни очаквания.

За останалата част от годината казвате ли, че това, което очаквате и ако 5,1% е консенсусът, ще бъде ли достатъчно ограничаващ или подкрепя идеята ви, че не знаете какво ще стане? С други думи какво да си мислят хората за очакванията на Фед колко остава до крайната лихва?

Ще зависи. За целите на нашата политика следим какво става при банките и се питаме дали ще има някакво затягане на кредитните условия. Гледаме на това като на ефективна подкрепа на целта на повишенията на лихвите.

В известен смисъл това заменя повишенията на лихвите.

Основното е, че монетарната политика трябва да е достатъчно затегната, за да намали инфлацията на 2%. Не е нужно да е от повишените лихви, може да дойде от по-затегнатото кредитиране.

Следим нещата и сме силно неуверени колко ще се задържи ситуацията и какви ще са последиците, така че просто трябва да изчакаме.

Междувременно очевидно накрая ще направим нужното, за да намалим инфлацията на 2%, никой не бива да се съмнява в това.