Китай е в трудно положение след последната среща на АУКУС

Александър Корольов, старши преподавател, Университет на Нови Южен Уелс

12:44 | 22 март 2023
Преводач: Силвия Грозева

След като САЩ и съюзниците им отхвърлиха предложението на Китай за прекратяване на огъня какво очаквате да постигне тази среща?

Това не е точно неговия план. Не е план за постепенно спиране на войната. Това е по-скоро програмен документ, в който Китай подчертава и повтаря казаното многократно от Си Дзинпин и други китайски официални лица.

В него има две интересни позиции. Те изглеждат доста проруски.

Първата е идеята за неделимата сигурност. Това е кремълският претекст за нахлуване в Украйна.

Втората е за незаконните икономически санкции, които трябва да бъдат вдигнати.

Този документ не бива да се приема като програма, а по-скоро е декларативен и показва позициите на Китай за войната в Украйна и глобалната политика като цяло.

Тази среща всъщност не е толкова за самата война в Украйна, а по-скоро за глобалната геополитика. Китай е също в много трудно положение сега след последната среща на страните от АУКУС, съюзът между САЩ, Австралия и Великобритания. Тя го утвърди като антикитайски блок.

И сега планът е съвсем ясен: да бъде спрян Китай.

Точно така, затвърждават се позициите. Но и подкрепата, която визитата на президента Си Дзинпин дава на Владимир Путин, който досега оставаха встрани от глобалната политика заради нахлуването в Украйна.

Това е значителна подкрепа и показва на света, че Русия не е сама. Че има могъщи приятели.

Всъщност Си Дзинпин нямаше нужда да ходи в Москва, защото неотдавна външният му министър беше там и повтори мантрата за неограниченото стратегическо партньорство.

Така че визитата сега показва, че Китай застава зад Русия. Няма да обърне гръб на Русия. И дава сигнал за голяма подкрепа за Путин. Показва, че въпреки санкциите, Русия остава за Китай важен стратегически партньор.