Самърс очаква 25 базисни пункта повишение от Фед

Лари Самърс, бивш министър на финансите на САЩ

11:39 | 21 март 2023
Преводач: Мария Попова

Как ще се отрази това на централните банки и конкретно на Фед, който скоро ще заседава по решението за лихвите? Особено след направеното от Лагард през миналата седмица.

Мисля, че госпожа Лагард беше страхотна. Тя направи три много важни неща. Тя показа, че може да се осъществява необходимата анти инфлационна парична политика дори и когато има финансови трудности.

Тя много ясно каза, че при два различни проблема, инфлация и финансова стабилност, може да се използват два различни инструмента, за да се реагира на тези проблеми без да се жертва борбата с инфлацията.

Тя сложи край на насоките за бъдещето. Надявам се това да стане модел за подражание за Фед. След като лихвите се отделиха от нивото от нула процента, насоките за бъдещето се превърнаха в неудачен модел.

Смятам, че можем да използваме политика, насочена към подкрепа на вложителите отделно от паричната политика, а въз основа на настоящите, бързо променящи се обстоятелства, мисля, че е уместно лихвите да бъдат повишени с 25 базисни пункта.

Това ми се струва реалистично. Фед наистина не трябва да допуска финансова доминация, но трябва и да осъзнае, че резултатът от това ще бъде бавно кредитиране и да го включи в макроикономическата си прогноза.

Но така, както аз тълкувам икономическите доказателства, забавянето на кредитирането въобще не е толкова голямо, колкото сумата, която пазарът изважда от очакванията си за това доколко Фед ще затегне политиката си. Надявам се те да увеличат лихвите с 25 базисни пункта.