KPC: Има недостиг на европейско предлагане

Шейх Науаф Ал-Сабах, директор на Kuwait Petroleum Corporation

19:24 | 20 март 2023
Преводач: Силвия Грозева

Забелязвате ли рецесионни сигнали от Европа или САЩ?

Забелязваме предпазливост от тези два региона. Не продаваме твърде много суров петрол за Европа и САЩ, продаваме петролни продукти.

Забелязваме изключително силно търсене при тях.

Така ли? И от двата региона?

Да.

Каква видимост имате?

Преглеждаме договорите на годишна база. До края на тази година има доста силно търсене на петролни продукти. Имаме нова рафинерия, която започва да работи в Кувейт и тя ще произвежда средни дестилати като дизелово самолетно гориво за Европа.

В каква степен това е реално търсене от Европа и доколко се определя от преразпределението ви заради войната на Русия в Украйна и ограниченията за продуктите и цените?

Това е съвсем нов продукт на пазара. Освен традиционните ни клиенти. Това е съвсем нова рафинерия, която вади на пазара нов продукт.

Забелязваме, че той засега е за Европа.

Заради санкциите или защото в Европа търсенето е толкова силно?

Определено има недостиг в европейското предлагане – било заради санкциите или от повишеното търсене. Просто забелязахме възможност и се възползваме от нея.

Значи ли това, че Русия измества някои от продуктите ви на някои други пазари?

Нито един барел от продуктите ни не е бил изместен от руски барели или нечии други.

Това са клиенти от десетилетия. Говорим за суровия петрол. Техните рафинерии са предназначени за експорт на петрол. Така че не е лесно да се замени. Ние растем с нашите клиенти, ние сме партньори. Помагаме им при нужда и те ни помагат, когато ние имаме нужда.

Това е дългосрочна връзка.

Защо? Защо петролът ви не е изместен от руския? Голяма изненада се оказа силата на производството и износа. Как така не ви изместиха?

Не ни изместиха, защото KPC е надежден доставчик за клиентите си.

Ние сме силни с достъпността си и надеждността на доставките си.

Ще растем с клиентите си.

Те признават също, че има още много други, които биха желали да вземат своя дял от износа на петрол. Доколкото всички са наясно, че ако се откажат, друг ще заеме това пространство и в бъдеще може да няма наличност. Така че поддържаме дългосрочни отношения.