Де Мело от Gama: Най-добре е Фед да направи пауза

Раджив Де Мело, глобален макро мениджър портфейл Gama Asset management

14:02 | 20 март 2023
Преводач: Силвия Грозева

Известно облекчение, но инвеститорите няма да преоценят активите сега. Какво мислите, че ще стане в следващите няколко дни и седмици?

Несигурността ще остане.

Само преди седмица бяха регионалните банки в САЩ. После се разрасна до Credit Suisse. Инвеститорите ще търсят кой друг във финансовата система започва да отслабва. Те няма да са твърде успокоени.

Толкова много централни банки ще заседават тази седмица, за да решават повишението на лихвите. А сега се създава допълнително напрежение, въпреки всички мерки – суапови линии и кредитиране на UBS Group от Централната банка на Швейцария.

Какво ще направи Фед с тази дилема?

Много е трудно за Фед. Те ни казват от седмици и месеци, че твърдо ще продължават да се борят с инфлацията. Че ще направят всичко, за да понижат инфлацията. И изведнъж последиците от много бързото повишение на лихвите сега удари финансовата система.

Така че ако повишат с 50 базисни пункта, както Джей Пауъл каза преди няколко седмици, това ще е твърде много. Пазарите ще изпаднат отново под стрес.

Според мен не могат да повишат с 50 базисни пункта.

Не могат да не направят и нищо, защото говорим за инфлация.

Така че най-вероятно ще вдигнат с 25 базисни пункта за успокоение.

Това послание в четвъртък даде и ЕЦБ.

Сигурно най-доброто, което могат да направят е пауза, за да се успокоят нещата малко. Защото натрупването на лихвите е стрес, започват проблеми с ликвидността. Ет централни банки предоставиха суапови линии за доларово финансиране.

Идеята е да се отдели банковата криза от това, което искат да направят с инфлацията.

Госпожа Лагард много ясно го каза. Че няма размяна. Но има. И тя е голяма.

Наистина сигурно най-доброто би било да направят пауза. Но най-големият удар ще бъде върху доверието на Фед, ако направят пауза в момента.

Затова мисля, че ще бъде по-добре да повишат сега с 25 и следят как се развива ситуацията, отколкото да направят пауза.

Но все пак те доста се биха, така че биха могли и да изчакат и през май да вдигнат с 50 базисни пункта, за да наваксат. Това е също възможност.

Но са в много, много трудно положение.