Има ли лоша реклама за Credit Suisse

Гай Джонъсн, Bloomberg

09:30 | 17 март 2023
Обновен: 09:55 | 17 март 2023
Преводач: Мария Попова

Казват, че няма лоша реклама. Но за Credit Suisse не е така, която получи голяма доза лоша реклама. През март 2019 стана ясно, че  Credit Suisse е наела частен следовател, за да шпионира бивш служител, когото е заподозряла, че краде клиенти на банката.

"Акциите ни са силни. Ако разгледате цените на акциите ни, това не са цени на компания в криза", каза Тиджане Тиам, бивш управител на Credit Suisse.

Сривът на компанията за финансиране на снабдителни вериги Greensill Capital въвлече и банката. Швейцарският регулатор FINMA зави, че Credit Suisse е направила „отчасти неверни и прекалено позитивни“ изявления, докато е предлагала на клиенти фондове за 10 милиарда долара като сигурни инвестиции.

"Всъщност, аз съм уверен, че ще излезем още по-силни", каза друг бивш директор на Credit Suisse, Томас Готщайн.

Скоро след това настъпи срива на Archegos Capital management, който донесе на   Credit Suisse загуби за 5 милиарда долара и много уволнени директори. Тя стана и първата швейцарска банка получила съдебна присъда във връзка с контрабанда на кокаин. Усилията да се успокоят инвеститорите се сблъскаха с проблеми.

"Спадът всъщност спря. През октомври имаше 2-3 седмици на срив и оттогава той спря, задържа нивото и вече постепенно се покачва, особено в Швейцария", каза Аксел Леман, председател на Credit Suisse.

Но  FINMA започна ново разследване, когато банката обявява, че изтичането на средства продължава. След провала на Silicon Valley Bank, инвеститорите следят за слабости в другите банки, а при Credit Suisse на тях не им харесва това, което виждат.