Даймън се тревожи най-много от Украйна, Китай, петрола и газа

Джейми Даймън, директор на JPMorgan Chase

19:00 | 9 март 2023
Преводач: Мария Попова

Какво ви тревожи?

Ако трябва да посоча най-големите си тревоги, това са Украйна, петролът, газът, глобалното лидерство и отношенията ни с Китай. Това е много по-сериозно отколкото икономическите вибрации, с които трябва да се справяме всеки ден.

Разговаряхме с вас подробно за Украйна миналата година, малко след избухването на войната. Смятате ли, че година по-късно Западът сякаш е свикнал с идеята, че по границите му се води конфликт от такъв мащаб и ако е така, тревожи ли ви това?

Изглежда хората свикнаха, но смятам, че това е грешка. Онзи ден четох доклад, в който се казва, че ако една война  стане на година, тя може да продължи и 10 години. Но това е сухопътна война в Европа срещу свободна и демократична нация и вече има хиляди убити и от двете страни. Не знаем как ще приключи войната, не знаем как ще се развие, но тя влияе на глобалните отношения.

Украйна, Русия, петролът, газът, храните, влиянието върху бедните държави и бурните търговски отношения между САЩ, Китай и останалия свят – това е най-сериозната геополитическа тема, с която трябва да се справим от Втората световна война насам.

Виждате ли бъдещо евентуално завръщане на JPMorgan на руския пазар?

Прекалено рано е да се каже. Един ден – може би. Но е напълно възможно това да не стане в нашия живот.