Бъдещето на работната сила в САЩ

Мелиса Кърни, преподавател по икономика, университет Мериленд

19:01 | 7 март 2023
Преводач: Силвия Грозева

Обикновено мислим за децата като бъдещата работна сила като говорим за образованието. И в тази страна можем да направим страшно много. Но вие казвате, че в пандемията не само образованието, но и грижите за децата са се увеличил.

Точно така. Всички имат нужда на квалифицирана работна сила и за подобряване на образованието. Всеки иска да се подобрят училищата.

Но всъщност животът на децата у дома диктува способността им да се развиват и учат в училище. Не правим достатъчно в тази страна, за да се погрижим за материалните нужди на децата на нацията.

Всеки ден милиони деца отиват на училище, натоварени с бремето на бедността или икономическата несигурност. Те са твърде уморени, гладни или стресирани, за да учат според способностите си.

Удивителното в пандемията бе, че успяхме всъщност да намалим детската бедност в страната наполовина или с една трета.

Това бе историческо постижение. Как успяхме?

Конгресът удължи данъчните облекчения за деца. Направи ги по-щедри. Увеличи ги от 2000 на 3000 долара. 3600 долара за дете под 6г. И направи този кредит напълно възстановим. Това означаваше, че дори родители, които не работят и нямат доходи, можеха да го получат.

Резултатът беше историческо дъно на детската бедност.

Това означава, че търсим надпартийно съгласие в бъдеще за увеличаване на детския данъчен кредит.

Ако се върнем на въпроса за инвестициите. Програмата не продължава, не и сега. Имаше критики на високата цена и на обезсърчаването на търсенето на работа.

Точно така. Конгресът приветства намалението на детската бедност. Но не разшири програмата. Поради няколко политически и разумни точки.

Първо, тревогата, че ако постоянно пращаме чекове на безработни родители – за 3000 или 3600 долара, това ще насърчи твърде много от тях да спрат да работят. Това бе много голяма спирачка за републиканците в Конгреса.

Както казахте, другата причина бе, че мярката бе много скъпа. Добави около 100 млрд долара към сегашните разходи за данъчни облекчения за деца.

Ние предложихме родителите без работа да получават само половината от цялата сума. А пълният размер от 3000-3600 долара плавно да се намалява.

Защо? Защото ще насърчи родителите да тръгнат на работа. И все още ще се дават много пари, средства на точно тези семейства с много нисък доход.