Британците разширяват използването на дронове срещу нелегалните мигранти

Сакша Менезес, Bloomberg

19:00 | 7 март 2023
Преводач: Петя Кушева

Обединеното кралство използва наблюдение с дронове за борба с незаконния трафик на мигранти в Ламанша. Безпилотни въздушни средства на португалската Tekever използват радар, видео и инфрачервени изображения, за да идентифицират нелегалните мигранти, което според Министерството на вътрешните работи е довело до десетки присъди.

След като открият подозрителен плавателен съд, видео с висока разделителна способност се предава в реално време към клиента. В този случай за преглед от Министерството на вътрешните работи на Обединеното кралство.

84 000 мигранти са заснети досега от дронове, докато пътували през пролива между Франция и Англия.

Tekever казва, че в някои случаи дроновете са откривали дори малки лодки, които едва се задържат над водата и така бреговата охрана е успяла да се намеси и да спаси пътниците.

Но Лабораторията за правата на бежанците казва, че повече гранично наблюдение може да тласне мигрантите към по-опасни маршрути, за да не ги открият и това може да доведе до загуба на живота на хора.

Обединеното кралство разширява своя договор с Tekever, за по-голяма територия и повече данни чрез допълнителни сензори на дроновете.