Бини Смаги: Икономиката е по-силна от очакваното, част 1

Лоренцо Бини Смаги, председател на Societe Generale

14:30 | 4 март 2023
Преводач: Силвия Грозева

Като гледате проблемите на Фед, Bank of England, ЕЦБ с инфлацията, смятате ли, че трябва да смажат икономиките, за да постигнат целта си?

Те не смазват икономиките. Проблемът идва от факта, че икономиката е доста устойчива. Не сме забелязали никаква рецесия, въпреки прогнозите.

Икономиката е по-силна от очакваното, което означава, че инфлацията е по-висока от очакваното. Значи лихвите трябва да са по-високи за по-дълго време.

Няма безплатен обяд. За да свалите инфлацията.. В миналото инфлацията никога не е намалявала без да се плати някаква цена. Трябва внимателно да се калибрират инструментите. Но не можем сега да се откажем.

Но защо икономиката не е засегната? Защото има закъснение между монетарните политики от 2022г или защото моделът на структурата на икономиката ни се промени из основи?

Първо, определено монетарните политики действат със закъснение.

Година и половина-две. Предстои да усетим последиците. Вероятно централните банки знаят това и го имат предвид.

Икономиките ни обаче са по-устойчиви.

Например Европа. При повишението на лихвите и на енергийните цени бизнесът и домакинствата използват спестяванията си. Така че сме по-устойчиви. Колко ще продължи – това предстои да разберем.

Основният проблем за мен в бъдеще е съчетанието на различните политики.

Монетарната политика ще се затегне повече. Фискалната политика сигурно също, защото трябва да затегнем дефицитите.

Другият проблем, за който никой не говори е предпазливостта. Банковият надзор. Той също се затяга, защото надзорът започва да се тревожи, че банките отпускат твърде много кредити.

Съчетанието на всичко това може да създаде микс от силно ограничителни мерки. Може да стигнем 2% инфлация и по-рано от очакваното. Отражението върху икономиката обаче може да е доста негативно.