Бини Смаги: Икономиката е по-силна от очакваното, част 2

Лоренцо Бини Смаги, председател на Societe Generale

14:30 | 4 март 2023
Преводач: Силвия Грозева

Каква икономика очаквате да имаме при постигане на 2% инфлация? Ще бъде ли по-скоро към 2024 в Европа? Пълна рецесия за всички страни или какво?

Трудно е да се предвиди. Вероятно ще бъде трудно да стигнем 2% за 18 до 24 месеца без голямо забавяне на икономиката. Това е част от процеса на корекция.

От друга страна, ако се откажем .. Спомнете си Пол Волкър, убиецът на инфлацията, първият път сбърка. Той започна много рано да намалява лихвите и после трябваше пак да ги вдига до над 20% за лихвата по фондовете на Фед през 80-те години. И това вече съсипа икономиката.

Така че не можем да си позволим да сбъркаме.

Ако се откажем твърде рано, цената може да е много по-висока.

Кога очаквате да е пикът на лихвите в Европа? Знам, че въпросът е труден, но през септември ли ще бъде? Трябва ли просто да вдигат постоянно и после да чакат да видят какво ще стане? Това ли е по-добре?

Според мен когато икономиката се забави, ще бъде много трудно централните банки да продължават да повишават лихвите.

Те трябва да кажат, че ще го направят. Трябва да говорят много твърдо, трябва са агресивни. Но след като забележим силни признаци на рецесия, когато безработицата тръгне нагоре, ще стане по-трудно.

Така че те се опитват да наваксат бързо. И напролет, до юни ще продължават да повишават лихвите. Но после вероятно ще направят пауза.

Какво ви казват клиентите ви? В първите няколко месеца на тази година тревожат ли се от инфлационния натиск? Как върви кредитирането?

Всъщност няма признаци за големи проблеми.

Клиентите ни като цяло, макар че това не е добър пример, защото ние имаме добри клиенти. За разлика от останалата част от икономиката, която е по-малко подкрепена от финансовата система.

Нашите клиенти всъщност се справят сравнително добре. Те се преструктурираха. Те са по-предпазливи, разбира се, но не се тревожат да бъдещето.

Проблемът е останалата част от икономиката, която все още трябва да направи преструктурирането.

И като започне да намалява потреблението, защото потребителят ще трябва да се адаптира към по-високите енергийни цени и няма да има вече натрупаните спестявания отпреди, тогава ще настъпи рязък спад.

Но това свързано ли е и с висока безработица, която не сме виждали отдавна? Пазарът на труда е много затегнат.

Изненадващо е. Икономиката се справяше доста добре, доста устойчива беше. Особено в Европа. Не го очаквахме.

От друга страна това показва, че намаляването на инфлацията няма да е лесно.

Не сме имали инфлация от 15 години и никой не знае колко трябва да продължи натискът върху икономиката, за да свалим инфлацията.