ЕС няма да бърза със сделката Microsoft-Activision

Маргарете Вестагер, комисар по конкуренцията

18:30 | 28 февруари 2023
Обновен: 19:32 | 28 февруари 2023
Преводач: Силвия Грозева

Activision Blizzard отнема страшно много време от сделката на Microsoft. Сигурен съм, че работите по този въпрос. Ясно е, че мнозина силно се интересуват какво се случва тук. Кого слушате, за да разберете накъде да тръгнете? Има много лобита, слушате ли ги?

Много е важно за мен да чуя всички страни на въпроса. Очевидно съм имала срещи с редица директори на компании. Не за да усетя страстта от игрите.

Играете ли? Това е въпросът, който ни интересува. Някога играли ли сте някоя от тези игри?

Не съм. Аз решавам судоку.

Не споделям страстта, но я усещам в Европа, когато хората играят игри на ФИФА или екшън игри, или игри със стрелба. Но не ми е работа да усещам тази страст. Работата ми е да разбера фактите около сделката.

Както винаги проучваме пазарните условия в момента и какво е бъдещето. Много пъти сме разглеждали потенциала за иновации за определен пазар.

Опитвам се да разбера цялата картина, защото не бива да ни привлича някоя от страните в дебата за последиците от сливането.

Кажете ми за страните. Обединеното кралство много бързо реагира чрез регулатора по конкуренцията. Изненадахте ли се на скоростта, с която реагираха? Организации като вашата почти се надпреварват да изразят мнение по определена сделка, как би могло това да промени пейзажа на сливанията и придобиванията?

Много важен е този дебат. Не можем да се надпреварваме. Трябва да обслужваме определен пазар, където имаме юрисдикция. Надявам се, че хората, които работят с нас оценяват, че имаме различна правна рамка.

В Европа ние имаме най-високата летва. Най-големите правни задължения. Трябва да осигурим основателни решения, които да се оповестят накрая. Но те трябва и да издържат много внимателната проверка в съда.

Британската система е различна.

Американската също.

Дори и когато разглеждаме една и съща сделка, за различни пазари и с различни правни инструменти, някой път получаваме различни резултати.