DTEK за енергийната инфраструктура на Украйна, част 2

Максим Тимченко, директор на DTEK

16:48 | 28 февруари 2023
Обновен: 16:50 | 28 февруари 2023
Преводач: Петя Кушева

Каква е способността ви да направите енергийната инфраструктура по-малко уязвима на тези атаки?

Разбира се, сега, в разгара на войната, трябва да мислим за бъдещето и бъдещето на енергийната система на Украйна е много технологично, децентрализирано, разчита повече на възобновяемите енергийни източници и дори днес започнахме да строим един от най-големите вятърни паркове в Украйна.

По принцип това е начинът, по който го виждаме - строим повече вятърни и соларни източници, възстановяваме повече складове за генератори. Правим го децентрализирано, така че Русия да не може да атакува големи източници като ядрени централи или тецове. Сега знаем как да се борим и как да осигурим надеждността на системата.

Г-н Тимченко, можете ли да прецените колко пари ще са ви необходими, за да поправите  съоръженията, така че да заработят отново с пълна мощ и дали ще изправите Русия пред  международен съд за тези загуби?

Определено. Преди войната модернизирахме осем електроцентрали. Две от тях бяха превзети по време на войната и една от тях точно до ядрена електроцентрала в Днепропетровск. Така че нашите загуби се оценяват на повече от един милиард долара.

Към днешна дата сме инвестирали повече от 200 милиона само за възстановяване на електрозахранването чрез нашия производствен капацитет. Русия определено ще плати тази сметка. Определено ще се обърнем към международните съдилища и сме повече от сигурни не само в нашата победа, но и във факта, че Русия ще плати за всички огромни разрушения, които ни причини.

Добре, значи сте решени да накарате Русия да плати за това.  Какви средства изразходвате, какви суми заделяте за прехода към възобновяеми енергийни източници, което, разбира се, е свързано с диверсификация и повишаване на устойчивостта на инфраструктурата? И сътрудничите ли си с европейските енергийни компании в тази област?

Много съм благодарен на нашите международни партньори. Благодаря ви много за цялата ви подкрепа през тази година. Украйна се чувства силна и всички украинци се чувстваме много уверени, че ще победим. За възстановяването на енергийната система на Украйна трябва да си сътрудничим с енергийни компании и отново съм много благодарен, че те започнаха да ни изпращат оборудване още от първия месец на войната.

Говорейки за възобновяемите енергийни източници, споразумяхме се с един от нашите ключови партньорски инвеститори за възстановяване на строителството дори сега в такива условия.

DTEK сега формира коалиция от енергийни компании, производители на оборудване, така че те да се подготвят да дойдат в Украйна, да инвестират, да ни помогнат да  изградим повече капацитет, чист капацитет, не само за наше собствено потребление, но и за да изнасяме чиста енергия за европейските страни. Това е нашата визия за начинът, по който да възстановим енергийния си сектор.