Как хакери пробиха защитата на центрове за данни на корпоративни гиганти

Джордан Робъртсън, Bloomberg

21:32 | 23 февруари 2023
Преводач: Петя Кушева

Хакнати бяха пароли за три главни дейта центрове в Азия на едни най-големите компании в света.

Това е история за един пробив в глобалнитe центрове за данни на GDS Holdings Ltd. и ST Telemedia. Това са два от най-големите оператори на дейта центрове в Азия. Те се грижат за съпорта на сайтове на някои от най-големите компании в света като Apple, Goldman Sachs, Amazon, Alibaba, Baidu и близо две хиляди други. Това е достъпа им в сайтовете и физическия достъп до оборудването на центровете им за данни в Китай и Сингапур и други места в Азия.

Хакнати са почти 2000 логини за достъп до клиентския съпорт. Хакерите са откраднали достъпа до голямата китайска държавна компания GDS Holdings. Информацията ни е от компанията за киберсигурност Resecurity от Лос Анджелис. Тя откри пробива и обяви, че хакерска група е проникнала в системата.

С крадените данни за достъп хакерите биха могли да влязат в дейта центровете сякаш са самите големи корпорации. Това е важно, защото няма софтуер за киберсигурност, който да попречи на някой с физически достъп до хардуер да инсталира зловреден софтуер или дори да добави свое собствено злонамерено оборудване в тези центрове за данни. Това е една от най-сериозните кибер заплахи, пред които се е изправяла индустрията.