Данните за безработицата в САЩ потвърдиха думите на Пауъл

Майкъл МакКий, Bloomberg

13:00 | 10 февруари 2023
Преводач: Мария Попова

Очакванията са надминати – 196 хиляди, но първичните искания за помощ при безработица остават ниски. Така че, не говорим за значителна промяна в броя на тези искания.

Помощите, които продължават нарастват от 1 милион 655 хиляди на 1 милион 688 хиляди, но това също не е значителен скок. Изглежда, че четем за обявени съкращения на работни места, които все още на са изцяло осъществени. Освен това, много хора бързо си намират работа след като изгубят работното си място и ето защо броят на безработните от минали периоди не нарастват значително.

Данните за безработицата не ни казват много, освен че това е много силен трудов пазар, което потвърждава думите на Джей Пауъл. Ако трудовият пазар е причина за инфлация, Фед имат още много работа.

Когато много компании като Disney уволняват служители, колко време е нужно, за да бъдат отразени цифрите в статистиката?

Зависи от плановете на компаниите. Първо, те могат да намалят работните места чрез съкращаване на позиции, могат да отстранят служители, на които да предложат други постове в компанията като трябва да им дадат 60 дневно предизвестие, което не винаги се прави и по този начин се отлага реалното напускане на служителите.

Това е временна безработица, компанията плаща повече отколкото обезщетенията, но и служителите нямат право в този случай да кандидатстват за помощи. Всичко това забавя постъпването на данните за съкратените, така че не вярвам да видим уволнените от Дисни в тази бройка през следващите седмици и месеци.