Сунак: Украинците скоро ще използват Challenger 2

Симон Фоксмън, Bloomberg

12:20 | 9 февруари 2023
Преводач: Мария Попова

Агенция YONHAP съобщава, че Ким Чен Ун е присъствал на първия военен парад в Северна Корея от повече от година насам. Цитирани бяха анализатори, които казват, че сателитните изображения показват нещо, което вероятно е новата междуконтинентална балистична ракета с твърдо гориво. В сряда се навършиха 75 години от създаването на армията на Северна Корея. Очаква се днес държавните медии да разпространят снимки от парада.

Президентът Байдън заяви пред PBS, че отношенията между САЩ и Китай не са пострадали след свалянето на балона, за който се подозира, че е изпълнявал шпионски задачи. Посланикът на Китай в Париж каза пред местните медии, че Китай иска Вашингтон да върне останките от балона. Пекин твърди, че балонът е бил предназначен за климатични изследвания, но САЩ смятат, че е извършвал разузнаване.

Украинският президент Володимир Зеленски направи изненадващо посещение във Великобритания. Зеленски похвали Великобритания за подкрепата в почти едногодишната битка срещу Русия. Премиерът Сунак обяви още обучения за украинските военни и помощ за пилотите на изтребители. Наши източници посочиха, че се очаква в четвъртък Зеленски да пристигне в Брюксел и да присъства на срещата на европейските лидери.

Риши Сунак, министър председател на Великобритания
Ускоряваме доставките на наше оборудване, на оборудване на съюзниците ни, за да гарантираме, че то ще достигне вашата фронтова линия през следващите дни и седмици, а не месеци или години. Украинските екипажи, които пристигнаха миналата седмица, ще използват танкове Challenger 2, за да защитават суверенната украинска територия още следващия месец. Доволен съм, че днес се договорихме да разширим нашата програма за обучение.

Adani Group планира да предплати дълг за 500 милиона долара, чийто падеж е през март след като няколко банки отказаха да рефинансират задължението. Твърди се, че банки като Barclays, Standard Chartered и Deutsche Bank са водели разговори относно този дълг седмица преди докладът на Hindenburg да предизвика масовата разпродажба. Това е вторият случай в рамките на седмица, в който Адани се опитва да предплати дълг, за да възстанови доверието на инвеститорите.

МВФ поиска от Пакистан стабилен спасителен план, за да възобнови прекъснатата програма за заеми в размер на 6,5 милиарда долара. Пакистанският министър на енергетиката е казал пред местни медии, че разговорите с фонда пред седмицата са били подробни и оживени и трябва да приключат успешно до няколко дни. МВФ иска Пакистан да укрепи фискалните си позиции и ефикасността на енергийния сектор.