Meta поиска повече ефективност от мениджърите

Сара Фрайър, Bloomberg

18:30 | 8 февруари 2023
Преводач: Силвия Грозева

След като съобщихме за масовите съкращения в Meta, сигурно има много служители, които чакат да бъдат уволнени, но в този случай става дума за конкретни позиции, които Марк Зукърбърг иска да освободи.

Ако работите в Meta, след 13-те процента съкращения през ноември, исторически за компания, имаше още вълни освобождаване на служители в други фирми. Да се чудиш какво следва. Дали няма да има нови съкращения в Amazon? Или другаде?

От нашите източници става ясно, че има намаляване на числеността на работещите в Meta и в момента. На мениджърите е казано, че трябва да участват в работата на екипите – било програмиране, изследователска работа, дизайн или каквото могат. Да работят, вместо да ръководят. Това иска Meta в момента и това цени.

Ако не си намериш място какво да правиш, ще бъдеш освободен с хубаво обезщетение.

Това е въпросът, обезщетението. Ако си помолен да спреш да ръководиш и да работиш, значи работата е по-високо оценено? Или не? Говоря за възнаграждението.

Не е ясно дали на хората са им казали, че иначе ще имат по-ниски заплати. Сигурно това би било трудно да се приеме, ако сте служител на Meta.

Предполагам, че важното е как компанията се опитва да стане по-ефективна.

Зукърбърг обяви 2023 за годината на ефективността. Наричат програмата „изравняването“. Опитват се да намалят стъпките за реализацията на нещо. Да направят продукта по-добър, както и печалбите. Всичко теоретично може да се реши, ако има по-малко средни мениджъри.

Това е заключението.

Дали Meta ще стане по-ефективна в резултат на това изтъняване на работната сила, не знам.

Сигурно има основание за съществуването на някои позиции. Но чувам да се говори, че се появяват някои окуражаващи признаци. Хората са забелязали, че има някои мениджъри, които отговарят само за един-двама служители. Че има постове със задачи, които създават конфликт или конкуренция с това, което други екипи правят.

Определено тези неща могат да се оправят на следващ етап. Сигурно фактът, че не правят всичко едновременно им дава възможност да помислят повече.

Защото според мен има много напрежение след последните съкращения. Хората до последно не са сигурни в работата си.

Всеки човек иска да е по-производителен, по ефективен на работа и да полага усилия, които имат значение. Знаем ли да ли някои части от бизнеса наистина ще бъдат засегнати? Къде ще да ударите от гледна точка на мениджърите?

Мисля, че компанията иска да насочи усилията си към основната работа. Знаем, че искат да подобрят изкуствения интелект за по-добро рекламно таргетиране. За по-добро споделяне на алгоритмите в реалните продукти. За да могат хората да получат правилните видеа. Искат работата в Horizon Worlds да стигне до потребителите на мобилни телефони.

Така че има важни инициативи, по които работят, насочени към печалби.

В конферентния разговор ми направи впечатление, че се спомена за прехода към печалба от съобщенията. Това е нещо, за което питат Meta от години, а сега Зукърбърг казва, че са на ниво от 10 млрд приходи годишно.

Очаквам компанията да се насочи повече към това и да е по-малко експериментална и да мисли повече за какво отделя време в бъдеще, за да внесе повече ефективност и енергия в следващите няколко месеца.