Siemens Energy за предизвикателствата за вятърната индустрия, част 1

Кристиан Брух, директор на Siemens Energy

16:30 | 8 февруари 2023
Преводач: Силвия Грозева

При мен е директорът на Siemens Energy, които обявиха резултатите си. Кристиан Брух, получихме понижението на насоките ви за годината заради някои проблеми с качеството на вятърните турбини на Gamesa. Смятате ли, че това ще бъде последното тримесечие с такива разходи или ще засегне и следващите?

Първо, това беше разочарование и за нас, защото поехме по-големи ангажименти с вече монтираните съоръжения. Винаги трябва да го имаме предвид. Това е бизнес с услуги от инсталациите. Имаше повече аварии от очакваното. Очевидно в сегашната инфлационна среда, разходите за ремонт също са по-високи и това наложи тези насоки.

В същото време забелязваме нещо позитивно: това е стабилизирането на бизнеса с инсталациите с новите турбини. Забелязахме ефективността на Йохан Айколт, новият директор, който я повиши.

Стабилизират се заводите. И в този смисъл забелязвам елементи, които показват подобрение на бизнеса.

Да не забравяме и условията по новите договори, които поемаме за офшорни услуги и услуги на сушата. Те са много по-добри, отколкото преди. Имаме по-високи средни продажни цени, както и по-добро решение за компенсация на риска и инфлацията.

Но винаги трябва да имаме предвид, че този бизнес се прави на база поръчки, които трябва да осигурите. Това правим сега при вятърната енергия.

По въпроса с проблемите със самите турбини. Очаквате ли да имате повече разходи в бъдеще или това е само за настоящото тримесечие?

В момента оценяваме според това, което виждаме. Към настоящия момент смятаме, че става дума за настоящото тримесечие. Но никога не се знае какво може да стане в бъдеще, затова не мога да кажа.

Всичко, което става днес сме го очаквали, доколкото сме могли да предположим. Това е засега.

Как се отразява това на плановете ви за печалбите на Gamesa? Кога ще се върнат на печалба според вас?

Винаги сме казвали, че 2023г. ще бъде година на прехода. Има бизнес план за миноритарните инвеститори и в момента го преразглеждаме. Не се съмнявам, че средносрочната прогноза за потенциала на пазара и печалбата все още са същите.

Преразглеждаме в момента заедно с мениджмънта всичко в Siemens Gamesa, за да видим каква е ситуацията с услугите и дали ще се отрази на операциите в бъдеще.

Но съм уверен в средносрочната прогноза, както сме казвали и преди, ние държим на основния план за транзакцията.