Ford: Ще се насочим към икономии

Джон Лоулър, финансов директор на Ford

20:00 | 7 февруари 2023
Преводач: Петя Кушева

По-рано днес разговарях с финансовия директор на Ford, Джон Лоулър за управлението на традиционния бизнес, докато преминават към електромобили.

В момента сме в средата на двойна трансформация. Има неща, които са добре. Ние сме номер две при електромобилите в САЩ. Разполагаме с чудесна продуктова гама в тази област. Lightening е разпродаден, нашият F150 електрически пикап. Софтуерният ни бизнес се развива. Абонаментите за софтуерни услуги FordPro нараснаха с над 70 процента през миналата година. Има части от бизнеса, които се развиват наистина добре.

Освен това има части от бизнеса, които трябва да се подобрят и не работят така, както трябва. Говорихме за това вчера в нашия отчет. Смятаме, че сме оставили около два милиарда долара коригирана EBITDA, които трябваше да предоставим, а не го направихме. Засегнати сме от проблеми с веригата за доставки, производството, логистиката и т.н. Има области, които трябва да подобрим и върху това работим.

Един набор от проблеми е веригата за доставки. Какво можете да направите, за да я подобрите? Това е въпросът за разходите като цяло, които може да намалите. Джим Фарли по-рано имаше цел за икономии за три милиарда долара. Вчера чухме, че в действителност тази цифра ще се увеличи. Каква е новата цел и как ще я постигнете?

Очакваме над два и половина милиарда долара през 2023 г. и новата цел ще се основава на това къде сме в конкурентно отношение. Имаме позиция на пазара днес.

Ако просто сравните нашите разходи за продадени стоки и процента от приходите с нашите конкуренти, ще видите, че имаме възможности. И ако те се подобряват, ние трябва да се направим още повече.

Така че това не е цел в застой, а се движи. Трябва да бъдем конкурентоспособни, най-добрите в класа по това съотношение. Към това се стремим. И ще го направим, ще се върнем към основите.

Знаем как да го направим. Това сме правили в продължение на повече от 100 години. Така че ще подобрим нашите операции. Ще се фокусираме върху икономии. Ще подобрим основните способности на нашите екипи да премахват отпадъците от системата.

Привличаме нови таланти, които ни помагат да го направим. Връщаме се към корените си.

Ще правим нещата по-просто. Така че има възможности в цялата ни индустриална система. Сега имаме таланти, както съществуващи, така и нови таланти, които ни се откриват. Връщат ни към корените ни и ни показват нови начини за работа, които са в някои отношения начините, по които сме правили нещата преди.

И това е окуражаващо. Има много неща, на които можем да се опрем и просто трябва да се заемем с това.