Vanda очаква плавно връщане на търсенето от Китай

Вандана Хари, основател на Vanda Insights

11:30 | 7 февруари 2023
Преводач: Силвия Грозева

Искам да говорим за енергетика, особено тук на IEW. Първо за цените на суровия петрол. Най-после забелязваме някакво увеличено търсене от Китай, което ги повишава. Какво очаквате оттук нататък?

Вижте, пазарът е леко неуверен към връщането на Китай. Без съмнение това се очакваше да стане. И сега страната напълно отвори.

Миналата година имаше спад на търсенето от половин милиона барела на ден от Китай. Така че поне този обем трябва да се възстанови.

За мен основното предизвикателство за пазара е с какви темпове ще се възстанови икономиката? Колко плавно ще бъде? Как Китай ще премине от първата към четвъртата година директно? Или дали ще мине към втората и третата година? Какви препятствия ще срещне?

Дори ОПЕК се опитва да овладее ситуацията, затова забелязахме, че организацията е предпазлив оптимист.

Има ли шанс да се върнем близо до 100 долара за барел?

Вижте, не сам сред хората, които го твърдят. Виждала съм връщане на Китай и преди. Това означава петрол над 100.

Трябва да имаме предвид няколко неща.

Аз смятам, че китайското търсене ще се възстановява плавно.

Ясно е, че има силно първоначално повишение на търсенето. Хората започват да се движат, търсенето на дизел се повишава с икономическата активност, както и търсенето на самолетно гориво вече расте.

Но по отношение на връщането напълно на Китай, към редовната си икономическа дейност и ускорение, това ще стане по-плавно, към втората половина на годината.

И определено през следващата.

Няма да има незабавен скок в търсенето от Китай.

Последиците от ограниченията за руския суров петрол, смущения в доставките – какво мислите?

Не вярвам, че тавана на цената на петрола има някакво значение. Определено не и на нивата, които обявиха.

Мисля, че пазарът ще си намери пътя. Виждали сме го и преди.

Да, има опасения, че пренасочването на петролните продукти няма да е толкова лесно. Защото при суровия петрол имаше големи пазари като Китай и Индия.

Но свободно търгуващите световни пазари са достатъчно ефективни срещу такива събития. Така че това ще стане. Може да стане бавно.

В момента има сенчест флот от поне 600 танкера по данни на Trafigura, така че ще стане. Въпрос на време е това преориентиране. Не виждам големи проблеми по отношение на недостига на рафинирани продукти.

Индия затвърждава позицията си като втория най-голям потребител на енергия в света. Чухме го от министъра на петрола на Индия снощи. Той каза, че купуваме суров петрол където намерим и на най-добрата цена, на която можем. Какво мислите за Индия?

Мъдри думи и точно на място казани. Индия е вече голям енергиен потребител.

Освен това Индия може да стане образец за подражание. Мисля, че е подготвена за това за глобалния Юг. Модел как се управлява правилния енергиен преход.

Да не забравяме принципите на достъпността.

Индия блести и сочи пътя в това отношение.